Review: Gil Gilchrist – Fire & Snow

 

Gil Gilchrist - Fire & Snow

Gil Gilchrist – Fire & Snow
Format: CD – Digital / Label: Next Music Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Gitarist en zanger Gil Gilchristbehoeft wel enige introductie. Hij is afkomstig uit het Schotse plaatsje Ayr en werd als 14-jarig jochie gegrepen door het rockvirus nadat hij All Day And All Of The Night van the Kinks op de radio hoorde.

Later kwamen we hem tegen in de Zuid-Afrikaanse band Radio Rats en zijn eigen band 3mountains, samen met zijn vrouw Mônica.

Zijn nummer No Stranger To Thee Blues werd opgenomen door Snowy White. Tegenwoordig verblijft Gil Gilchrist in Portugal en hij heeft zijn eerste soloalbum ‘Fire & Snow’ uitgebracht. De sfeer op dit album is zeer ontspannen in nummers waarin de blues een grote rol speelt en waarin ook ruimte is voor de nodige folkinvloeden.

Het album opent met de lome, ontspannen rocker Red Eye. Gil’s gitaarspel klinkt hier galmend en bluesy en zijn intieme stemgeluid klinkt lekker soulvol. Dan volgt de luie bluesshuffle Fire & Snow met sprankelend pianospel en Gil’s rauw bijtende gitaar. Sunday In The  Rain klinkt zo mogelijk nog ontspannender in een shuffle met een warme jazzy bas en getergd gitaarspel.

Het intiem deinende Churchyard Of Egos trekt voorzichtig richting het werk van Chris Rea. De shuffle Stranger swingt losjes waarin de krachtig bijtende gitaar een belangrijke rol speelt. Lie Low is een heerlijk dromerige slowblues gevolgd door de warme folky ballad Gone But Not Forgotten die aan James Taylor doet denken. Ook Losses & Gains heeft een folky bluesgeluid. Strawberry Hill Jig bevat sprankelend gitaar en mandoline spel. De blues is weer volop aanwezig in de intieme akoestische blues Black Cat Blues met ook plaats voor de vurige harde elektrische gitaar van Gil.

High Ground Jam is een energiek stuwende blues met messcherp slidespel. Na de breekbare blues Miss You wordt het album afgesloten met een sprankelende versie van de klassieker Gallows Pole.

Het solodebuut van Gil Gilchrist is een zeer aangenaam ontspannen bluesy album!

Tracks:
01. Red Eye
02. Fire & Snow
03. Sunday In The Rain
04. Churchyard Of Egos
05. Dead On My Feet
06. Stranger
07. Lie Low
08. Gone But Not Forgotten
09. Losses & Gains
10. Strawberry Hill Jig
11. Blue Room
12. Black Cat Blues
13. High Ground Jam
14. Miss You
15. Gallows Pole

Website: https://www.littlefountainsmusic.com/