Review: Giant Sleep – Grounded To The Sky

 

Giant Sleep - Grounded To The Sky

Giant Sleep – Grounded To The Sky
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Czar Of Crickets Productions Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Duits/Zwitserse band Giant Sleep is veel mer dan alleen maar een Stoner Rock band! Het etiket “Stoner Rock” zou deze band namelijk schromelijk tekort doen want hun snoeiharde geluid wordt gedomineerd door een geluid dat vooral aan Soundgarden doet denken. Hard funky, soms psychedelisch of bluesy.

De band bestaat uit ex-leden van melodieuze deathmetal bands als Fear My Thoughts en Destruction en Patrick Hagmann (gitaar), Tobias Glanzmann (gitaar), Thomas Rosenmerkel (zang), Radek Stecki (bas) en Manuel Spännhauer (drums) mixen deze elementen op hun nieuwe album tot een zeer indrukwekkend geheel. Een album, dat in twee dagen werd opgenomen met producer V.O. Pulver (onder andere Pro-Pain).

Het feit dat de band met Thomas Rosenmerkel een zeer krachtige zanger aan boord heeft werkt natuurlijk alleen maar in hun voordeel.

Het album opent met Silent Field waarin de band er gelijk keihard tegenaan beukt op een smerig raggende wijze. Vol met grommende zware riffs, vurig bijtend gitaarwerk en een flinke psychedelische laag.

Daarna opent Grounded To The Sky op een donker zwevende wijze om daarna ruimte te maken voor hoekig pompende funky riffs. Een fel bijtend nummer met een onverwachte zwevende bluesy wending. Het funky pompende Siren Song doet heel veel aan het gelkuid van Soundgarden denken terwijl dat Soundgarden geluid in Good Boy vermengd wordt met heftige Rage Against The Machine invloeden.

In Davos heeft de galmende psychedelica de overhand gekoppeld aan snoeiharde Stoner Rock. Na het donker sluipende Shadow Walker is Cemetery Story een hoekig funky nummer met bluesy Led Zeppelin en Black Sabbath referenties.

Sour Milk is rauw, hard en funky en in de afsluiter The Elixer zit een zwevend, eveneens bluesy, Pink Floyd geluid.

Giant Sleep is een spijkerharde band, die zijn veelzijdigheid op een uitmuntende wijze tentoon spreidt op dit uitstekende album.

Tracks:
01. Silent Field
02. Grounded To The Sky
03. Siren Song
04. Good Boy
05. Davos
06. Shadow Walker
07. Cemetery Story
08. Sour Milk
09. The Elixir

Website: https://www.facebook.com/giantsleep