Review: Gerry Joe Weise – Blues Down Under

 

Gerry Joe Weise - Blues Down Under

Gerry Joe Weise – Blues Down Under
Format: CD / Label: Blues Breaking Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Gitarist Gerry Joe Weise uit Sydney, Australië, speelt al vanaf zijn vierde gitaar. Daarnaast is hij een “Land Artist”, hetgeen inhoudt dat hij kunstwerken maakt van de elementen van de aarde, zoals aarde, water, rotsen en vegetatie.

Hij vertrok tijdelijk naar Duitsland, Zwitserland en Frankrijk om daar contacten te leggen met platenlabels en promotors.

Qua muzikale stijl kunnen we duidelijk het stempel “bluesrock” op de muziek van Gerry Joe Weise drukken. Maar dan niet zomaar bluesrock…nee…Gerry Joe vermengt met  het grootste gemak funk, psychedelica, avant-garde en world music door zijn muziek.

Hij opent het album met het instrumentale Blues Down Under. Een luie shuffle met zijn venijnig bijtende gitaar, die regelmatig herinneringen aan Roy Buchanan oproept. Daarna is Broken Hill Blues een massief pompende rocker met Gerry Joe’s krachtige, doorleefde zang en zijn bijtende gitaarinjecties.

Een zacht ruisende branding opent het ontspannen schuifelende en instrumentale Blue Outback. In dit nummer mengt Gerry Joe het geluid van Peter Green en Stevie Ray Vaughan. Vervolgens is Boogie Ya Na Ho een gemeen bijtende boogie met een smerig garagerock geluid, drijvend op een Bo Diddley beat . Dreamtime Shuffle is in een live versie te horen. Een pompende shuffle met  ongepolijst Elmore James-achtig slidegitaarwerk.

Ook Gerry Joe’s Houserocker is een zwiepende sliderocker in de beste Elmore James en Hound Dog Taylor stijl. In Blues For Gary Moore duiken verrassend genoeg Pink Floyd (Shine On You Crazy Diamond) invloeden op. Halverwege gaat het nummer er pompend op zijn beste Gary Moore’s Walking By Myself manier vandoor.

Bushman Boogie Deluxe opent als een ongepolijst stuwende country blues met  kermend gitaar werk. Plotsklaps gaat het nummer als funky blues verder waarin ook ruimte is voor psychedelische sitar klanken. Earth Spirit is pure psychedelica in een duet  tussen gitaar en didgeridoo.

Gerry Joe sluit  het album af met een hard schroeiende en zeer psychedelische versie van Jimi Hendrix’s Manic Depression.

Voor het betere bluesrock gitaarwerk kan je prima op dit album van Gerry Joe Weise terecht!

Tracks:
01. Blues Down Under
02. Broken Hill Blues
03. Blue Outback
04. Boogie Ya Na Ho
05. Dreamtime Shuffle (live)
06. Gerry Joe’s Houserocker
07. Blues For Gary Moore
08. Bushman Boogie Deluxe
09. Earth Spirit
10. Manic Depression

Website: https://www.gerryjoeweise.com/