Review: Gerry Jablonski And The Electric Band – 105

 

Gerry Jablonski And The Electric Band - 105

Gerry Jablonski And The Electric Band: 105
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Dat we met de Britse band Gerry Jablonski and the Electric Band (uit Aberdeen) met een prima bluesrock band te maken hebben, bleek al uit feit dat zij in 2018 bij de Blues Awards uitgeroepen werd als “UK Blues Act Of The Year”. En hun nieuwe album ‘105’ bewijst dat gewoon nog een keer.

Alles klopt aan dit album. Het staat vol met zeer stevige bluesrock, die de ene keer spijkerharde grooves bevat en de andere keer intiem en soulvol klinkt.

De band bestaat uit Gerry Jablonski (zang, gitaar), Peter Narojczyk (harmonica), Lewis Fraser (drums, zang) en Grigor Leslie (bas, backing vocals).

Ze beginnen verpletterend hard met Breaking The Stones. Een zwaar groovende bluesrocker met hard raggend en kreunende gitaarwerk en voldoende ruimte voor de intens huilende bluesharp van Peter Narojczyk.

Die harmonica brult er ook in Strange Love flink op los. Een duidelijk door Jimi Hendrix’s Freedom geïnspireerd nummer met een zwaar funky geluid, hard kermend gitaarwerk en prima zang van Gerry Jablonski. Het gas gaat flink terug in het dromerige en sfeervolle Hard Road dat langzaam aan steeds funkier gaat klinken.

Koss is een indringend eerbetoon aan gitarist Paul Kossoff. Het zal je dan ook niet verbazen dat hier een flink Free geluid aanwezig is. Tiny Thoughts is een aanstekelijke, soulvol pompende rocker met lichte Whitesnake trekjes.

Daarna gaat het log pompende Goddamn meer de kant op van de stevige bluesrock van bijvoorbeeld Robin Trower. De intiemere kant van de band komt aan bod in de soulvolle ballad Breaking The Code. Na een broeierig intro met de brullende harmonica van Peter Narojczyk opent het bijtend groovende Heavy Water.

De laatste track van het album, Dark Island, geeft Gerry Jablonski in ruime mate de gelegenheid om zijn kwaliteiten op de gitaar te laten horen op een Jimi Hendrix-achtige wijze. Zwiepend en gierend!

Gerry Jablonski and the Electric Band bewijzen met dit album nogmaals dat zij tot de top van de Europese bluesrock horen!

Tracks:
01. Breaking The Stones
02. Strange Love
03. Hard Road
04. Koss
05. Tiny Thoughts
06. Goddamn
07. Breaking The Code
08. Heavy Water
09. Dark Island

Website:https://www.gerryjablonskiband.co.uk/