Review: George Washingmachine – Blues Rinse

 

George Washingmachine - Blues Rinse

George Washingmachine – Blues Rinse
Format: Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Ik geef het toe..het is een merkwaardige artiestennaam… George Washingmachine is een Australische gitarist/violist en zanger, die jarenlang actief was in de jazz, TV, theater en filmwereld. Met ‘Blues Rinse’ gaat George helemaal op de bluestoer. En met een heerlijk resultaat.

Zijn viool heeft hij dit keer thuis gelaten waardoor hij zich helemaal kan focussen op zijn bijtende, priemende gitaarspel.

George wordt bijgestaan door producer Andrew Richardson (bas), Graham Bidstrup (drums), gitaristen Glenn Hannah en Ray Beadle en Rick Mellick (piano, orgel).

Geopend wordt met het hoekig funky Gimme Five met felle zang van George, een huppelende funky groove, Meters-achtig orgelspel en priemend gitaarspel. Lost Without You is een cover van het Memphis Slim nummer. Een gemoedelijk groovende mambo met warm en bij vlagen bijtend gitaarspel.

Met de ballad She’s Forgotten Who I Am begeeft George zich op jazzy bluesterrein met getergde zang.

Na de losjes rockende Eddie Bo cover I Love To Rock & Roll volgt het funky Where Were You? Ik moest bij dit nummer denken aan Danny Adler’s Roogalator door de complexe maar soepele grooves. Het zal misschien niet voor niets zijn dat Roogalator ook een nummer op het repertoire had met de titel Where Were You?

De Otis Rush cover Three Times A Fool is voorzien van een soulvol groovend geluid. Ray Beadle levert hier een bijtende gitaarsolo af. In All The Time In The World slaat George op zijn Sinatra best aan het croonen in een warm jazzy nummer, dat naarmate het nummer vordert, steeds bluesier gaat klinken.

Het alom bekende I’m Ready van Muddy Waters klinkt lekker lui en stuwend gevolgd door het ontspannen pompende What, When, Where, Why, Who, How.

George sluit zijn album af met een soulvolle cover van Magic Slim’s All Your Love.

‘Blues Rinse’ is een zeer geslaagde blues excursie van George Washingmachine.

Tracks:
01. Gimme Five
02. Lost Without You
03. She’s Forgotten Who I Am
04. I Love To Rock & Roll
05. Where Were You?
06. Three Times A Fool
07. All The Time In The World
08. I’m Ready
09. What, When, Where, Why, Who, How
10. All Your Love

Website: https://georgewashingmachine.com/