Review: George Thorogood – The Original

 

George Thorogood & The Destroyers - The Original

George Thorogood – The Original
Format: CD – Vinyl LP / Label: UMG Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het Amerikaanse “boogie beest” George Thorogood is al 45 jaar bezig om zich de blaren op zijn vingers te spelen op zijn slidegitaar, daarbij bijgestaan door zijn band The Destroyers. Hij is ontzettend populair in de USA en ter gelegenheid van zijn jubileum is nu de verzamelaar ‘The Original’ verschenen. Een verzamelaar met (slechts) één niet eerder uitgebracht nummer. Voor de rest is het een waar boogiefeest op dit album, slechts twee keer “verstoord” door rustigere nummers.

Gedurende hun carrière bevatte The Destroyers leden als Jeff Simon (drums), Billy Blaugh (bas), Jim Suhler (ritmegitaar), Buddy Leach (saxofoon), Michael Levine (bas), Ron Smith (ritmegitaar), Hank Carter (saxofoon) en Steve Chrismar (ritmegitaar).

Natuurlijk wordt het album geopend met de megahit Bad To The Bone, een luie maar messcherpe boogie met George’s snijdende slidegitaar.

Ook I Drink Alone was een dikke hit en pompt al even lui en rauw en kan als lofzang aan “Koning Alcohol” gezien worden. Gear Jammer is een fel pompende boogie met de ziedende slidegitaar van George.

Born To Be Bad is vervolgens een luchtige rocker met duidelijke Chuck Berry trekjes gevolgd door het stug doorrockende If You Don’t Start Drinkin’ (I’m Gonna Leave).

Back In The U.S.A. is het niet eerder uitgebrachte nummer van het album. Het gaat hier om een lome rocker met George op de twang gitaar.

Rock And Roll Man is een rocker, die de popkant opgaat, compleet met een Farfisa orgeltje. In de onstuimige staccatto rocker Back To Wentzville kan je onmogelijk om Chuck Berry heen. Zelfs de Kerst moet aan de boogie geloven in Rock And Roll Christmas onder het motto “Go Santa Go Go Go”.

Het Creedence Clearwater Revival-achtige Oklahoma Sweetheart is het rustpunt van het album. Dit nummer verstoort het boogiefeest enigszins. Ik had dan ook liever bijvoorbeeld “Move It On Over” gehoord, dat op dit album ontbreekt. Ook Woman With The Blues is een rustpunt in de vorm van  een soulballad met indringend slidegitaar spel.

Voor de rest heerst het opwindend boogie geluid zoals in de uitzinnige rocker I Really Like Girls en You Talk Too Much.

De fans van George Thorogood hebben de meeste nummers van dit album natuurlijk al lang al in hun bezit. Als je wilt kennismaken met het opwindende boogie geluid van George Thorogood & The Destroyers is dit album een uitstekend beginpunt.

Tracks:
01. Bad To The Bone
02. I Drink Alone
03. Gear Jammer
04. Born To Be Bad
05. If You Don’t Start Drinkin’ (I’m Gonna Leave)
06. Back In The U.S.A.
07. Rock And Roll Man
08. You Talk Too Much
09. Miss Luann
10. Back To Wentzville
11. Rock And Roll Christmas
12. Oklahoma Sweetheart
13. Woman With The Blues
14. I Really Like Girls

Website: https://www.georgethorogood.com/