Review: Geezer – Stoned Blues Machine

 

Geezer - Stoned Blues Machine

Geezer – Stoned Blues Machine
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Heavy Psych Sounds Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Als je een band hebt, die blijkbaar vernoemd is naar de voornaam van Black Sabbath bassist Geezer Butler, moet het wel erg raar lopen als je hier niet met Stoner Rockband te maken hebt. En ja hoor, het Amerikaanse trio Geezer uit Kingston, New York, is een loodzwaar Stoner Rock trio!

Op hun zesde album, geproduceerd door Chris Bittner, laten Chris Turco (drums, o.a. ex-Young Skulls en Assembly Of Devices), Pat Harrington (zang, gitaar, o.a. ex-Gaggle Of Cocks en Slunt) en Richie Touseull (bas) een achttal nummers op ons los waarin de angst en de isolatie door de afgelopen Covid pandemie een grote rol spelen.

Het album opent met Atomic Moronic. Een grommende fuzzy en vooral bluesy variant op de Stoner Rock. Log en loodzwaar groovend met een stuwende versnelling waarin het geluid van Blue Cheer een voorname rol speelt. Logan’s Run pompt daarna stug en modderig voort in een grimmig nummer met psychedelische breaks.

Het geluid van Black Sabbath mag uiteraard niet ontbreken en is volop aanwezig in het traag voortslepend maar ook gruizig pompende A Cold Black Heart, voorzien van gierend Hendrix-achtig gitaarspel.

Stoned Blues Machine klinkt zoals de titel belooft. Zeer loom, zeg maar gerust stoned, in een kreunend en grommend bluesy nummer waarin in de verte ook het geluid van Hendrix te ontdekken is. Broken Glass is vervolgens een energiek pompende Stoner rocker a la Purple Haze met schroeiend gitaarwerk.

Saviours klinkt iets minder log en gaat meer de kant van de psychedelische Jimi Hendrix op met ook aanwezige Red Hot Chili Peppers invloeden.

In de afsluiter, het lange The Diamond Rain Of Saturn, is het logge geluid van Geezer weer volop aanwezig. Een gruizig voortpompend nummer waarin de nodige psychedelische spacenoise voorbij komt schieten.

Een zeer overtuigend en loodzwaar album van Geezer!

Tracks:
01.Atomic Moronic
02.Logan’s Run
03.A Cold Black Heart
04.Stoned Blues Machine
05.Broken Glass
06.Eleven
07.Saviours
08.The Diamond Rain Of Saturn

Website: https://www.facebook.com/geezerNY