Review: Gaye Adegbalola – Satisfied – An Anthology

 

Gaye Adegbalola - Satisfied - An Anthology

Gaye Adegbalola – Satisfied – An Anthology
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Vizztone Label Group
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Gaye Adegbalola brak in de 80’s door als lid van de formatie Saffire – The Uppity Blues Women waar ze tot het uiteenvallen van die formatie lid van was. Daarna ging deze artieste uit Fredericksburg, Virginia (geboren als Gaye Todd) solo verder en ontwikkelde zij zich tot een zeer veelzijdige artieste.

Die veelzijdigheid is goed te horen op het onlangs verschenen overzichtsalbum ‘Satisfied – An Anthology’. Hierop een overzicht van nummers van haar negen soloalbums.

Twee nummers werden opnieuw opgenomen voor dit album. De eerste is de opener van het album, Big Ovaries, Baby. Een hilarische krachtig stuwende countryblues  met een zeer soulvol geluid. Gaye vergelijkt haar eierstokken met de mannelijke “balls of steel”. Ook de intieme akoestische blues Let Go, Let God werd opnieuw opgenomen.

Gaye’s blues wordt op vele momenten vermengd met invloeden vanuit de gospel en folk. Zo is Look At The Forehead, Mary een ontspannen pompende blues en The Dirty Dozens een stuwende pianoblues. Ook Tippin’ On The Down Low is een soepele pianoblues waarin Gaye enthousiast aan het  scatten slaat. De intieme kant van Gaye komt aan bod in haar  cover van de Everly Brothers klassieker Let It Be Me, dat zij samen met Cleome Bova zingt.

Winona is een zeer intieme blues met een zwoel geluid en een kermende harmonica. Er wordt ook gerockt op dit album. Bob Margolin treedt aan in de fel pompende bluesrocker The Cleanest  Kid met  zijn rauwe slidegitaarspel.

The Dog Was Here First is uiterst hilarisch! Gaye uit haar onvrede over een kwijlende loopse hond in een pompende akoestische blues met gospelinvloeden. 3 Hour Shoes (Stylin’ For The Lord) drijft op een luie Diddley beat en die Diddley beat is ook aanwezig in de felle aanklacht tegen racisme Nothing’s Changed. Ain’t Technology Grand? laat de sarcastische kant van Gaye horen in een lekker pompend nummer.

De krachtige Black National Anthem Lift Every Voice And Sing (With Prologue) sluit het album op een zeer indrukwekkende wijze af.

Mocht je nog niet bekend zijn met het werk van Gaye Adegbalola, dan is dit overzichtsalbum een prima start om je eens in haar werk te gaan verdiepen.

Tracks:
01. Big Ovaries, Baby
02. Look At The Forehead, Mary
03. The Dirty Dozens
04. Tippin’ On The Down Low
05. Prove It On Me Blues
06. Let It Be Me
07. Hetero twinges
08. 3 Hour Shoes (Stylin’ For The Lord)
09. The Cleanest Kid
10. Blues For The Greens
11. Tea Cake Kind Of Love
12. The Dog Was Here First
13. Jelly Bean Blues
14. Winona
15. Nothing’s Changed
16. Ain’t Technology Grand?
17. These Blues Are Mine
18. Keep The Faith
19. Let Go, Let God
20. Lift Every Voice And Sing (With Prologue)

Website: https://adegbalola.com/