Review: GA-20 – Live In Loveland

 

GA-20 - Live In Loveland

GA-20 – Live In Loveland
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Colemine Records – Karma Chief Records
Release: 2023

Tekst: Henk Hekkelman

GA-20 is een blues trio afkomstig uit de VS, en hun nieuwste live-album, ‘Live in Loveland’, is een bewijs van hun rauwe, gruizige geluid. Met een mix van originele deuntjes en klassieke covers vangt dit album de energie en ziel van hun live optredens.

Het geluid van GA-20 is sterk beïnvloed door de blues van de jaren vijftig en zestig, met een focus op rauwe, versterkte gitaarklanken en een stevige en stuwende ritmesectie. De chemie van het trio is duidelijk door het hele album heen te voelen en te horen, waarbij elk lid bijdraagt aan het algehele geluid en gevoel van de nummers.

‘Live in Loveland’ is een mix van de originele composities van de band en oude coversongs, van vroege elektrische blues tot honky-tonk country tot rock ‘n’ roll, allemaal live uitgevoerd met veel emotie en punkenergie. Het album werd rechtstreeks op tape opgenomen op een vintage recorder in Ohio, de thuisbasis van het beroemde Colemine-label. De band trapt af band af met  I Cry For You daarna gaan ze probleemloos door met My Baby’s Sweeter van Little Walter.
Het niet eerder opgenomen originele Hold It One More Time blijkt meteen een klassieker te zijn, die naadloos aansluit bij de oude covers van het album.

Lonely Soul is een mix tussen harde blues en vintage rock en verhoogt het tempo en de intensiteit. Drummer Tim Carman is hier bijzonder machtig. De zwaardere, tom tom groove van Double Gettin’ My Love is een zalig nummer met een heerlijke riff. De schoonheid van het kale geluid van de GA-20 zit hem in de ruimtes tussen de instrumenten. Die ruimte creëert een enorm geluid dat ervoor zorgt dat elke speler goed hoorbaar blijft in je koptelefoon. Deze aanpak werkt ook op het zachte, Just Because.

Zanger en gitarist Matthew Stubbs schittert op alle nummers, waarbij hij zijn indrukwekkende gitaarwerk en soulvolle zang laat horen. Gitarist Pat Faherty en drummer Tim Carman zorgen voor een solide basis voor de nummers.

Al met al is ‘Live in Loveland’ een must-listening voor fans van klassieke blues en rauwe, onvervalste rock ‘n’ roll. De passie van GA-20 voor het genre is aanstekelijk en hun live optredens zijn een bewijs van de blijvende kracht van de blues.

De band doet het zonder bassist. Pat Faherty en Matthew Stubbs smijten zich op gitaar, Tim Carman werkt af op drums. Stubbs speelde trouwens een tijdje in de band van bluesgigant Charlie Musselwhite. En die vreemde bandnaam, hoor ik je denken? Een verwijzing naar de beroemde versterker die door Gibson werd geproduceerd in de jaren ’50.

GA-20 is misschien wel de meest vitale jonge groep die in lange tijd is ontstaan. Ze brengen Amerikaanse muziek terug naar de wortels van de kroeg, steken de stekker in het stopcontact en gaan meteen lekker los. ‘Live in Loveland’ is voorbestemd om een ​​tijdloze klassieker te worden en zal je waarschijnlijk zin geven om zelf een ​​band te beginnen.  Er is één minpuntje, het album duurt maar 30 minuten.

Tracks:
01. I Cry For You
02. My Baby’s Sweeter
03. Lonely Soul
04. I Let Someone In
05. Dry Run
06. Double Gettin’
07. My Soul
08. Just Because
09. Hold It One More Time
10. Crackin’ Up
11. By My Lonesome 

Website: https://ga20band.com/

Tour:
07 juni: Der Aa-Theater – Groningen
08 juni: Rotown – Rotterdam
09 juni: Merleyn – Nijmegen
11 juni: Paradiso – Amsterdam