Review: Fritillaries – Fritillaries

 

Fritillaries - Fritillaries

Fritillaries – Fritillaries
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Pear O’Legs Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het is haast onmogelijk om niet in superlatieven te vervallen bij het recenseren van dit debuutalbum van het Britse duo Fritillaries. Hun muziek is “gewoon” onmenselijk mooi! Duidelijk geworteld in de Britse folk(rock) uit het einde van de jaren ‘60/begin jaren ‘70 en met een geluid dat zo teer en intiem is, dat het rechtstreeks naar je hart gaat.

Hannah Pawson (zang, gitaar, banjo, harmonium) en Gabriel Wynne (gitaar, mandoline), uit Bristol, spelen al samen vanaf hun jeugd en dat is op dit door Ru Lemer geproduceerde album goed te horen.

Hannah’s kristalheldere, engelachtige, zang wordt prima aangevuld door door mandoline en gitaar van Gabriel.

Het album begint intiem zwevend met Unearthing, een nummer dat duidelijke Britfolk (Fairport Convention) wortels heeft. Hannah klinkt hier kristalhelder aangevuld door sprankelende banjo, mandoline en de viool van Kit Massey.

Lost My Mind klinkt vervolgens zeer breekbaar met wederom de stemmige viool van Kit Massey en het harmonium van Hannah. In The Dark klinkt sfeervol zwierend en in Little Bird klinkt Hannah’s zang op haar breekbaarst.

Na een intro met donker vioolspel en Nico-achtig harmoniumspel opent het zwaarmoedige Together In Flight. Een nummer dat je direct kippenvel bezorgt. De viool in Picture In Frame klinkt haast loeiend naast de hemelse zang van Hannah.

Head In Heads is een stemmige pianoballad, die gevolgd wordt door de afsluiter Nights Are Drawing In waarin Americana invloeden te vinden zijn.

Ik ben behoorlijk gegrepen door dit ontroerend mooie, en vooral pure, album van Fritillaries.

Tracks:
01. Unearthing
02. Lost My Mind
03. In The Dark
04. Waking
05. Little Bird
06. Together In Flight
07. Picture In The Frame
08. Suspending
09. Head In Hands
10. Nights Are Drawing In

Website: https://fritillaries.uk/