Review: Fred Wickham Caravan – Town Without Soul

 

Fred Wickham Caravan - Town Without Soul

Fred Wickham Caravan – Town Without Soul
Format: CD – Vinyl LP- Digital / Label: Black Site Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Fred Wickham uit Kansas City heeft een verleden in de cowpunk band Hadacol. Na het uiteenvallen van die band ging Fred op de solotoer en ‘Town Without Soul’ is zijn nieuwste album, dat hij met bassist Richard Burgess, drummer Matt Brahl, toetsenist Bart Colliver en gitarist en pedalsteel gitarist Marco Pascolini onder de naam Fred Wickham Caravan heeft uitgebracht.

Het album werd in Muscle Shoals opgenomen met producer Jimmy Nutt (o.a. the Drive-By Truckers) en staat vol met Americana, die veelvuldig teruggrijpt naar het countryrock verleden.

Zoals het zeer weldadig deinende Town Without Soul met een lekker rammelende barpiano en warm huilende pedal steel. Het geluid van The Band is veelvuldig terug te horen op dit album. Bijvoorbeeld in het zacht pompende That One Thing, mede door het Garth Hudson-achtige orgel van Bart Colliver.

Ook in het soulvolle pompende Fatbird is het The Band geluid te horen in een lekker broeierig nummer. Het zachte wiegende Progress is een nummer met Willie Nelson/Bob Dylan trekjes. Just Because You Can klinkt venijnig met bijtend gitaarwerk en soulvolle blazers.

In de intieme countryrock van If We Ever Happened wordt teruggegrepen op het klassieke country(rock)  geluid van bijvoorbeeld Jim Reeves, Ry Cooder en Gram Parsons. Vervolgens is I Think I Just Fell In Love een broeierig groovend nummer waarbij je ineens aan Willy DeVille moet denken.

De afsluiter One For The Road is een zacht wiegend countryrock nummer.

Van cowpunk is op dit album totaal niets meer terug te vinden. Maar wel heerlijke intieme Americana, oftewel countryrock!

Tracks:
01. Town Without Soul
02. That One Thing
03. Progress
04. Just Because You Can
05. Breaking Your Heart
06. Fatbird
07. If We Ever Happened
08. I Think I Just Fell In Love
09. What Happened To Me
10. One For The Road

Website: https://fredwickhamband.com/