Review: Fred Chapellier – Straight To The Point

 

Fred Chapellier - Straight To The Point

Fred Chapellier – Straight To The Point
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Dixiefrog Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van het betere, harde gitaarwerk opgelet! De Franse zanger-gitarist Fred Chapellier heeft namelijk zijn nieuwe, tiende album uitgebracht! Een album waarop hij invloeden van zijn grote voorbeelden Roy Buchanan en Peter Green absoluut niet onder stoelen of banken steekt! Daarnaast kom je ook nog eens invloeden als Carlos Santana en Albert Collins tegen. De ene keer spijkerhard priemend en de andere keer intiem en warm.

Fred Chapellier komt uit het Franse plaatsje Metz en zat in het verleden in bands als The Billy Price Band en The Blues Drivers. Onder eigen naam bracht hij onder meer tribute albums aan Roy Buchanan en Peter Green uit.

Op zijn nieuwe album wordt Fred door een meer dan uitstekende band ondersteund: Eric Mula (trompet), Pierre D’Angelo (bariton saxofoon), Michel Gaucher (tenor saxofoon, alt saxofoon), Guillaume Destarac (drums), Christophe Garreau (bas), Jérémie Tepper (ritmegitaar), Patrick Baldran (ritmegitaar) en Vic Martin (keyboards).

Het album gaat voortvarend van start met het funky Blues On My Radio (geschreven door Jimmy Britton). In dit nummer laat Fred zijn gitaar fel bijten en noemt hij de nodige blueshelden.

I’d Rather Be Alone is daarna een onweerstaanbaar stuwende blues met een hoog soulgehalte door de blazers. Het Roy Buchanan geluid is volop aanwezig via Fred’s priemende en twangende spel.

Verrassend is de cover van I’ve Got To Use My Imagination (o.a. bekend via Gladys Knight & The Pips). Bij Fred klinkt dit nummer als sfeervol Peter Green/Fleetwood Mac achtig nummer met heerlijk huilend gitaarspel.

Mother Earth schreef Fred samen met Neal Black en is een broeierig pompend nummer waarin verrassende Fleetwood Mac (Nicks/Buckingham periode) geluiden opduiken in de gitaarriffs. Na de zacht groovende soulblues Remnants is het de beurt aan Juliette, een mix van soulblues en orgelblues waarin de saxofoon een belangrijke rol speelt.

Tend To It opent met rauw vlammende gitaargeluiden en is een slowblues van het hardere vurige soort. Na zijn motor gestart te hebben scheurt Fred er al priemend vandoor in Racing With The Cops. Een superfunky instrumental. Het geluid van Peter Green is overduidelijk aanwezig in het zwevende Where Eagles Die, dat in een melancholisch Santana geluid verpakt is.

Het intieme en zacht schuifelende Basketfull of Blues sluit het album op een bluesy jazz wijze af.

Een absolute aanrader voor alle bluesgitaar liefhebbers!

Tracks:
01. Blues On My Radio
02. I’d Rather Be Alone
03. I’ve Got To Use My Imagination
04. Mother Earth
05. Remnants
06. Juliette
07. Same For You And Me
08. Tend To It
09. Racing With The Cops
10. Way Past Midnight
11. Where Eagles Die
12. Basketfull Of Blues

Website: https://www.fredchapellier.fr/