Review: Frank Motley & His Motley Crew – Go! Man! Go! – Double Barreled Blues And Boogie – 1952-1956

 

Frank Motley & his Motley Crew - Go! Man! Go! - Double Barreled Blues And Boogie - 1952-1956

Frank Motley & His Motley Crew – Go! Man! Go! – Double Barreled Blues And Boogie – 1952-1956
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Woest, rauw en swingend! Dat zijn de kernwoorden voor het geluid van Frank Motley & His Motley Crew. De band van trompetist en bandleider Frank Motley, geboren in Cheraw, South Carolina.

Deze trompettist kreeg les van Dizzy Gillespie en vormde in 1949 zijn eigen orkest, the Motley Crew, met onder andere Curley Bridges (zang, piano), Elsie “Angel Face” Kenley (zang) en Thomas “TNT” Tribble (drums).

Vooral live maakte deze band veel indruk met hun ontzettend swingende jumpblues. Daarbij bespeelde Frank Motley vaak twee trompetten tegelijk hetgeen hem de bijnaam “The Dual Trumpeter” opleverde.

Op dit overzichtsalbum is hun swingende geluid te horen op 33 tracks van het DC label uit de periode 1952-1956.

Het dansfeest gaat gelijk los met de lome swinger Heavy Weight Baby, een jumblues met rauwe zang en zeer soulvol saxofoonwerk. Ook Frantic is een swinger van het hoekige soort met uitbundig galmende blazers. Honkin’ At Midnight is een zeer wilde jumpblues met woeste blazers en New Hound Dog is de klassieker Hound Dog in een rauwe ADHD versie.

Ook Diggin’ In The Ground is een woeste swinger hetgeen ook geldt voor Three Blind Mice en This Is Our Love. Frantic Love is een ondeugende sensuele deiner en Don’t Go leunt tegen de doo wop aan. In Swinging Along doet het orkest denken aan Herb Alpert’s Tijuana Brass terwijl de swing van Louis Prima opduikt in Give Me One More Chance.

De wilde swingers overtuigen het meest op dit feestalbum. Nummers als Motley’s Jazz, Bow Wow Wow en Yeah, Let’s Fly. Nadat the Motley Crew uiteen viel ging Frank Motley verder met bands als the Hitch-Hikers en the Bridge Crossing.

In 1998 overleed Frank Motley op 74-jarige leeftijd.

Maak kennis met het woeste swing geluid van Frank Motley & His Motley Crew op dit schitterende overzichtsalbum. Een album dat de zolen van je dansschoenen absoluut laat smelten!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Frank Motley & his Motley Crew - Go! Man! Go! - Double Barreled Blues And Boogie - 1952-1956 - back