Review: Fran McGillivray Band – Rain

 

Fran McGillivray Band - Rain

Fran McGillivray Band – Rain
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release date: 2022

Tekst: Peter Marinus

In deze grimmige en bange tijden vol oorlog en virussen heeft de mensheid behoeft aan “rust in de kop”. En het nieuwe album van de Britse Fran McGillivray Band zou daarbij zo maar eens een haast therapeutische werking kunnen hebben. Dit derde album klinkt namelijk zeer ontspannen en warm.

De band bestaat uit zangeres en bassiste Fran McGillivray en gitarist Mike Burke, aangevuld met drummer Roger Nunn, die ook de djembe bespeelt.

Fran en Mike zijn al sinds de 70’er jaren actief, toen zij samen een folkduo vormden, dat de LP ‘Into The Light’ uitbracht in 1977. In het midden van de 90’s waren zij lid van de bluesband So Long Angel, een band die twee albums uitbracht.

Nu zijn ze als The Fran McGillivray Band toe aan hun derde album. Zoals eerder gezegd heeft het album een zeer relaxt geluid met muziek, die folk, blues, jazz en latininvloeden bevat.

Het folkgeluid is volop aanwezig in de opener van het album, The Flood. Een intiem deinend nummer met sprankelend en bluesy huilend gitaarwerk. Het al even ontspannen I Play By The Rules deint zachtjes richting het geluid van Dire Straits met aangename soulvolle zang van Fran.

In het zonnige en luie Come Up Smiling duikt het reggaegeluid op. Het jazzy Havana Blues, met een licht bluesy geluid, kan het beste als aangename cocktailblues omschreven worden. Uiteraard komt het lome J.J. Cale geluid ook een aantal keer voorbij zoals in Jump Back en het lui pompende Too High A Price. De ballad Driving In The Rain heeft daarna weer een tropisch cocktail geluid.

In de bluesy shuffle Dressed To Kill duiken zigeunerjazz invloeden a la Vaya Con Dios op en het lome Teach Me Everything You Know vertoont overeenkomsten met Bachman-Turner Overdrive’s ‘Lookin’ Out For # 1’.

Na een tweetal broeierige zachte nummers, The Struggle en Heaven Or Hell, sluit I Want To Hear You Sing het album op een zeer intieme en jazzy wijze af.

Met dit heerlijke album van the Fran McGillivray Band kom je op een zeer aangename wijze tot rust.

Tracks:
01. The Flood
02. I Play By The Rules
03. Come Up Smiling
04. Havana Blues
05. Jump Back
06. Toronto Nights
07. Too High A Price
08. Driving In The Rain
09. Dressed To Kill
10. Teach me Everything You Know
11. The Struggle
12. Heaven Or Hell
13. I Want To Hear You Sing

Website: https://www.franmike.com/home