Review: FM – Old Habits Die Hard

 

FM - Old Habits Die Hard

FM – Old Habits Die Hard
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Frontiers Music Srl
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

Steve Overland, zanger, gitarist en oprichter van de Britse melodieuze AOR band FM, zegt: “Het nieuwe album bevat de beste melodieuze elementen uit de 40-jarige carrière van de band. We hebben echt gekeken naar wat de populairste FM-albums geweldig maakte en geprobeerd ons daarop te richten,” zegt Steve over het nieuwe, veertiende, album ‘Old Habits Die Hard’.

FM staat bij velen bekend om hun grote refreinen, dubbele leadgitaren en Steve Overland’s intieme maar krachtige zang en cleane gitaargeluid. Na het album ‘Thirteen’ uit 2022 werd ‘Old Habits Die Hard’ uitgesteld door de diagnose van kanker bij toetsenist Jem Davis (die gelukkig inmiddels weer helemaal kankervrij is) en het plotselinge overlijden van FM-oprichter en gitarist Chris Overland (de broer van Steve), wat de band hard heeft geraakt.

“Chris’ dood kwam uit het niets en was verschrikkelijk”, zegt Steve. Tot overmaat van ramp overleed gitarist Bernie Marsden, een goede vriend van de band en lange tijd medewerker van Jim Kirkpatrick, slechts twee dagen na Chris.

De tragedies die de band teisterden tijdens het opnameproces versterkten alleen maar FM’s vastberadenheid en verlangen om het beste album te maken dat ze konden maken voor hun 40 jaar in het vak. Het nieuwe album is ook een passend eerbetoon aan Chris Overland. In de afgelopen twaalf maanden, tijdens hun uitgebreide tournees, heeft FM het album zelf geproduceerd en het grootste deel opgenomen in hun eigen opnamestudio’s, Dale View en Electric Pepperland.

Ooit heb ik de band live gezien, als voorprogramma van (als ik me niet vergis) Europe in Ahoy. Herinner me een uitstekende band met een eigen, lekker heavy, sound. En dàt is precies wat ik op dit nieuwe album hoor. Elf uitstekende songs die wat mij betreft ook in de jaren tachtig of negentig gemaakt hadden kunnen worden.

Opener Out Of The Blue doet me denken aan de muziek van Toto, terwijl Don’t Need Another Heartache voor mij meer richting AC/DC neigt. Lost is een stuk rustiger, terwijl Black Water inmiddels een van mijn favoriete songs op het album is. Leap Of Faith is de meest heavy song, gewoon een fijne rocker!

Kortom: dit album van de veertigjarige band is wat mij betreft een van hun beste, misschien zelfs wel DE beste!

19 oktober: Flexiforum – Kerkrade

Tracks:
01. Out of the Blue
02. Don’t Need Another Heartache
03. No Easy Way Out
04. Lost
05. Whatever It Takes
06. Black Water
07. Cut Me Loose
08. Leap of Faith
09. California
10. Another Day in My World
11. Blue Sky Mind

Website: http://www.fmofficial.com/fmofficial/index.html