Review: Fantastic Negrito – White Jesus Black Problems

 

Fantastic Negrito - White Jesus Black Problems

Fantastic Negrito – White Jesus Black Problems
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Storefront Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

‘White Jesus Black Problems’ is de titel van het nieuwe, en vijfde, album van Fantastic Negrito en tevens de titel van een korte film die hij maakte. Een film waarin hij op zoek gaat naar zijn roots en daarbij ontdekt dat zijn bet bet overgrootmoeder van Schotse afkomst was en in 1759 trouwde met haar slaaf van Afrikaanse afkomst. Een gebeurtenis, die destijds zeker niet als “normaal” werd beschouwd en die volgens Negrito aantoont dat liefde het enigste wapen is, dat echt telt. “If they could do it in 1759 we can do it in 2022”!

Negrito werd als Xavier Amin Dphrepauleza geboren in Massachusetts. Nadat hij het Prince album ‘Dirty Mind’ had gehoord besloot hij om de muziek in te gaan. Daarmee nam hij afscheid van zijn “werk” als drugsdealer. In 1996 bracht hij, als Xavier, het album ‘The X Factor’ uit.

In 1999 sloeg het noodlot toe toen hij door een auto ongeluk drie weken in coma raakte en een lange tijd van herstel nodig had.

Daarna bracht hij als Fantastic Negrito succesvolle albums uit, die driemaal in de prijzen vielen tijdens de Grammy Awards.
Op zijn nieuwste album wordt Negrito bijgestaan door Laura Jane Jones (zang), Miko Marks (zang), Dom Flemons (banjo), Cornelius Mims (bas), Mia Pixley (cello), James Small (drums), Lionel L.J. Holoman (piano) en Masa Kohama (sologitaar).

‘White Jesus Black Problems’ is een zeer confronterend, krachtig en blij vlagen wrang album geworden waarin het geluid van Prince flink aanwezig is naast invloeden als Sly & The Family Stone, Bobby Womack, psychedelische rock en Arrested Development.

Het album opent op psychedelische wijze met Venomous Dogma. Soulvolle psychedelica met zowel invloeden van Prince als van Todd Rundgren. Een indrukwekkende opener! In Highest Bidder kan je niet om de Sly & The Faily Stone/Funkadelic invloeden heen. Een loom funky groovend nummer.

Na de korte interlude Mayor Of Wasteland, met de vraag “does Black Life matter to black people?” volgt het zacht groovende They Go Low. Een nummer waarin een bluesy geluid opduikt.

Nibbadip is een bedrieglijk luchtig nummer waarin bubblegum pop hand in hand gaat met funky soul a la Bobby Womack. Een confronterend nummer met de smeekbede “Don’t Sell Me, I’m Human”… Oh Betty klinkt dromerig en psychedelisch met zowel reggae als stevige garagepunk invloeden. De interlude You Don’t Belong Here is vooral wrang confronterend.

Het geluid van Lenny Kravitz duikt op in de venijnige funkrocker Man With No Name en het nerveus pompende Trudoo. Het super funky In My Head heeft een zeer hoog Sly Stone gehalte gevolgd door het krachtige Register Of Free Negroes met een “work song”-achtige drive.

De afsluiter Virginia Soil heeft een zeer krachtig maar ook intiem groovend geluid waarin Sly Stone en Arrested Development invloeden hand in hand de boodschap “Freedom Will Come” uitdragen.

Een zeer imponerende speurtocht naar de roots van Fantastic Negrito!

Tracks:
01. Venomous Dogma
02. Highest Bidder
03. Mayor Of Wasteland
04. They Go Low
05. Nibbadip
06. Oh Betty
07. You Don’t Belong Here
08. Man With No Name
09. You Better Have A Gun
10. Trudoo
11. In My Head
12. Register Of Free Negroes
13. Virginia Soil

Website: https://www.fantasticnegrito.com/

Tour:
11 juli – TivoliVredenburg – Utrecht