Review: Fabrizio Poggi – Basement Blues

 

Fabrizio Poggi - Basement Blues

Fabrizio Poggi – Basement Blues
Format: CD – Digital / Label: Appaloosa Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van het betere bluesharmonica werk opgelet! Van de Italiaanse artiest Fabrizio Poggi is een overzichtsalbum verschenen met een greep uit de 25 albums die hij solo, met zijn band Chicken Mambo en met muzikale vrienden opnam.

Fabrizio is een begenadigd harmonicaspeler. Hij kreeg niet voor niets de Hohner Lieftime Player Award en meerdere nominaties bij de Blues Music Awards.

Dat hij in blueskringen zeer gewaardeerd wordt blijkt alleen al uit het feit dat je op dit album muzikale vrienden als Ronnie Earl, Guy Davis en Garth Hudson (van the Band) tegenkomt.

Op de hoes zie je trouwens Fabrizio met een replica van de Big Pink, het huisje waarin the Band hun album “Music From Big Pink” opnam.

De meeste nummers op dit album klinken broeierig en intiem zoals de cover van Thomas Dorsey’s Precious Lord waarin Fabrizio zijn harmonica laat kermen, bijgestaan door de gitaar van Enrico Polverari.

Ook de traditional John The Revelator klinkt zacht deinend met een bijdrage van Garth Hudson. Blind Willie Johnson’s The Soul Of A Man klinkt zeer stemmig en warm en behoort tot de hoogtepunten van dit album.

Een ander hoogtepunt is Boogie For John Lee Hooker, die klinkt zoals het hoort, vurig en rauw! Ronnie Earl is op twee nummers te horen. Het intiem sprankelende Your Light en de over van Sister Rosetta Tharpe’s Up Above My Head.

In een drietal nummers is Guy Davis te horen. De ongepolijst stuwende cover van Willie Dixon’s Little Red Rooster met de hard huilende harmonica van Fabrizio, het broeierige Black Coffee en de cover van Blind Lemon Jefferson’s See That My Grave Is Kept Clean. Fabrizio’s weemoedige harmonica vervult een glansrol in het breekbare I’m On The Road Again.

Fabrizio eindigt met een wijze boodschap in Hole In Your Soul: if you don’t like the blues….you have a hole in your soul.

En daar sluit ik mij bij aan. If you don’t like this album…you also have a hole in your soul!

Tracks:
01. Precious Lord
02. Little Red Rooster
03. Midnight Train
04. John The Revelator
05. Your Light
06. Black Coffee
07. The Soul Of A Man
08. Blues For Charlie
09. Up Above My Head
10. Boogie For John Lee Hooker
11. See That My Grave Is Kept Clean
12. I’m On The Road Again
13. Hole In Your Soul

Website: http://www.chickenmambo.com/eng/