Review: Erwin Java & Sean Webster – Java I Webster

 

Java I Webster - Java I Webster 1

Erwin Java & Sean Webster – Java I Webster
Format: CD / Label: Independent
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

‘Java I Webster’ is de titel van een nieuw album dat is gemaakt, geschreven en geproduceerd door de gitaristen Erwin Java en Sean Webster. Dit samenwerkingsverband ontstond nadat de beide musici met elkaar klikten tijdens hun medewerking aan de theatervoorstelling The Sound Of The Blues & Americana van Johan Derksen. Omdat deze tour vanwege de covid-pandemie enkele keren door lockdowns werd geteisterd, besloten de mannen die periodes nuttig te gebruiken en sloegen aan het schrijven van nieuwe, eigen nummers. Teksten en muziek op het album werden dan ook door beide geschreven en gecomponeerd, met als rode draad de blues. Ook traden de mannen als duo op Het album bevat tien gevarieerde songs qua stijl, je hoort dus ballads, bluesrock en ook soulinvloeden.

Nederlandse muziekliefhebbers konden beide muzikanten eerder in 2023 al zien tijdens de ruim dertig theaterconcerten onder de titel Cuby’s Blues. Ook de begeleidende muzikanten daar bij zijn dezelfde als op dit album, alleen zanger Erwin Nyhoff doet nu niet mee. Wel van de partij zijn dus gitarist Erwin Java (1956), zanger/gitarist Sean Webster (1976), drummer Marcel Wolthof, toetsenist Bas Mulder en bassist Guus Strijbosch, oftewel het puikje van de Nederblues muzikanten!

Kenmerkend zijn Websters gruizige, doorleefde stemgeluid en de bluesy gitaarpartijen van beide topgitaristen, Java op zijn Fender Stratocaster en Webster op zijn Gibson Les Paul. Ze hebben ieder hun eigen en herkenbare sound, maar samen maken ze er echt een gitaarfeest van, ondersteund door de hiervoor genoemde ritmesectie én toetsenpartijen.

JAVA-WEBSTER

Gitarist Erwin Java (Assen, 1956) heeft een waanzinnige staat van dienst. Hij maakte deel uit van onder andere White Honey, Herman Brood’s Wild Romance, King of the World en maar liefst 25 jaar in diverse bands van Harry ‘Cuby’ Muskee, zoals Muskee Gang, Muskee en Cuby + Blizzards. Vanaf 2015 tot en met 2022 was hij daarnaast ook de rode draad in de theatervoorstellingen van Johan Derksen. Java is in zijn lange loopbaan regelmatig op de Nederlandse TV te zien en te horen geweest. De afgelopen paar jaar ook vaak samen met Sean Webster.

De uit Sheffield afkomstige vocalist/gitarist Sean Webster (1976) is gezegend met een karakteristieke rauwe stem en heeft een patent op melodieus, bluesy gitaarspel. Hij heeft in zijn loopbaan zowel in Europa als in de VS getoerd. Zo verscheen hij onder meer op televisie in Austin, Texas en deed diverse live-sessies voor BBC Radio 2. In Nederland verscheen hij (met Erwin Java’s Travel Party) regelmatig in de Johan Derksen tv-shows Veronica Inside en Vandaag Inside, was hij finalist in de talentenshow We Want More (2021) en finalist in de talentenshow Talent Scouts (2023). Tot dusver bracht Webster zeven albums uit en de liefde bracht hem in 2012 naar zijn huidige woonplaats Giethoorn. Na de albumpresentatie op 14 januari in Grolloo (waar anders?) gaan de mannen toeren langs het vaderlandse clubcircuit én ook in het Verenigd Koninkrijk.

Het album
Voor het schrijven en opnemen van het album namen de mannen ruim de tijd, mede daardoor is het wat mij betreft ook zo’n geweldig album geworden! Dat opnemen deden ze in de roemruchte Studio Spitsbergen in Zuidbroek, hoog in het Groningse land dus. Erwin en Sean produceerden het album samen, Bauke van der Laaken was de opnameleider, de mix werd verzorgd door Phil Wilson en de mastering door Michel Cornelisse.

Het album opent meteen lekker stevig met Fire On My Wheels, met naast prachtig gitaarwerk van beide mannen ook een lekkere orgelsound van Bas Mulder én een geweldige ritmesectie, die eigenlijk over het hele album te horen is. Ook erg mooi is Coming Home To The Blues, met een uitstekende bluessound… en dan zijn nog maar de eerste twee songs!

Ik ga niet alle songs uitgebreid bespreken (anders is de verrassing eraf), maar wil er zeker de ballad Hey Woman en de soulvolle World Stood Still niet vergeten. In Websters Playground neemt Sean de luisteraars mee naar zijn verleden, qua sound doet deze song wel wat denken aan die van King Of The World. De afsluitende song Road Goes On Forever rockt wat meer en opent met een lekker basintro van Guus Strijbosch. Ook niet te versmaden is de instrumentale ‘hidden track’ aan het eind…

Mijn conclusie: dit is een geweldig album met uitstekende songs, gezongen door een prima zanger met een eigen geluid en gespeeld door een vijftal geweldige muzikanten inclusief twee topgitaristen.

Kopen die plaat en ga ze live zien, bijvoorbeeld op 3 februari in Westendorp (bij Doetinchem) tijdens de Westendorp Bluesnight en een dag later in Andijk!

Website: https://www.java-webster.com/

Tracks:
01. Fire On My Wheels
02. Coming Home To The Blues
03. Desert Ground
04. Get Out Of Town
05. Hey Woman
06. World Stood Still
07. Take Your Time
08. Websters Playground
09. Out Of My Mind
10. Road Goes On Forever