Review: Erja Lyytinen – Diamonds On The Road – Live 2023

 

Erja Lyytinen - Diamonds On The Road - Live 2023

Erja Lyytinen – Diamonds On The Road – Live 2023
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Tuohi Records – Continental Record Services
Release: 2023

Tekst: Danny van den Deijssel

Bij sommige gitaristen vraag je je soms af waarom je deze pas zo laat ontdekt. Bij Erja Lyytinen is dat in mijn geval zeker een terechte vraag.  Deze Finse (blues)gitarist timmert namelijk al sinds het begin van deze eeuw aan de weg en deed bijvoorbeeld in 2006 al mee aan Ruf’s Blues Caravan.

Vorig jaar bracht zij al weer haar 12e studioalbum uit (‘Waiting For The Daylight‘) en om die te promoten toerde ze dit grotendeels door haar geboorteland Finland. Op 11 maart stond ze op het podium in Seinäjoki samen met Petri Rahikkala op keys, Tatu Back op bas en Iiro Laitinen op drums. Dit concert bestond grotendeels uit nummers van haar laatste album aangevuld met wat pareltjes van haar twee voorgaande albums.

De setlist opent met Diamonds On The Road. Een echte opwarmer vind ik,waarbij Erja pas tegen het eind van het nummer haar skills laat zien. Wat heerlijk slidewerk komt voorbij tijdens de solo. Na deze opwarmer zit de sfeer er gelijk lekker in en rockt ze lekker door in Rocking Chair waar nog meer slidewerk en dat geluid doet me toch sterk denken aan Sonny Landreth. Ongetwijfeld een van haar invloeden en daar is natuurlijk helemaal niks mis mee.

De rest van het eerste schijf wordt vooral gevuld met ‘Waiting for The Daylight’. Wat hierbij opvalt dat elk nummer toch wel weer anders klinkt wat het geheel een prettige mix maakt. Neem bijvoorbeeld de titelsong van het studioalbum een wat langer nummer in de set van bijna zeven min wat een waar mini epos genoemd mag worden.

Op het tweede schijfje staan de twee langste nummers van het album, Wedding Day  en afsluiter The End of Music. Eerst genoemde nummer is een fijne boogiewoogie blues met in het midden een lekkere jamsessie waarin kleine verwijzingen terug te vinden zijn naar bijv Deep Purple. Erg fijne gitaarsolo’s. Hierna volgt de enige cover op het album, Crosstown Traffic van Jimi Hendrix. Wellicht niet de beste versie al mag het gitaarspel er gewoon zijn.

Na ongeveer anderhalf uur wordt er afgesloten met The End of Music. Eigenlijk best een rustige afsluiter ten opzichte van een aantal andere nummers.

Erja is een vrouw van weinig woorden en veel gitaardaden. Er wordt weinig gesproken op de plaat en de weinige woorden die ze spreekt zijn veelal in het Fins. Dit album geeft al met al wel een fijn live gevoel en ik kan dan ook niet wachten om deze dame een keer live te bewonderen in ons land.

Tracks:
CD 1
01. Diamonds On The Road 4:48
02. Rocking Chair 4:00
03. Bad Seed 5:26
04. Black Ocean 7:13
05. Waiting For The Daylight 6:40
06. Väinämöinen Tuonelassa 5:42
07. Last Girl 5:42
08. Never Really Had You 6:32

CD 2
01. You Talk Dirty 6:49
02. Lover´s Novels 5:13
03. Wedding Day 11:35
04. Crosstown Traffic 4:26
05. The End Of Music 10:54

Band:
Erja Lyytinen: Guitar, Vocals
Petri Rahikkala: Keyboards
Tatu Back: Bass, Backing vocals
Iiro Laitinen: Drums

Website: https://erjalyytinen.com/