Review: Erin Nicole Neal – Primetime Blues

 

Erin Nicole Neal - Primetime Blues

Erin Nicole Neal – Primetime Blues
format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Erin Nicole Neal is een behoorlijk actieve en veelzijdige artieste uit Cleveland. Zij is de zangeres van de band the Chill Factors en tevens lid van Centric Soul en Jazz In The Blues.

Op haar nieuwe album ‘Primetime Blues’ bespeelt ze de gitaar en de bas, maar ook Sam Hooper, Mike McNamara, en Al Moses op gitaar, en laat zij horen dat zij een lekkere soulvolle stem heeft. Bijna alle nummers op het album zijn covers.

Er wordt zeer hoopvol begonnen met de cover van Jimi Hendrix’s Red House. Hierin laat zij direct horen dat zij een prima vurige gitariste is met een intieme soulstem. Zij speelt Hendrix niet klakkeloos na maar geeft een geheel eigen, vurige, draai aan dit nummer.

Helaas wordt het peil van deze cover niet volgehouden op dit album. Zo klinkt de cover van het Merle Haggard en Bonnie Owens nummer Today I Started Loving You Again niet echt overtuigend. Dit komt vooral door de ongemakkelijk haperende momenten in de begeleiding.

Every Woman Needs To Be Loved heeft een Respect-achtige funky groove. Een aangenaam nummer met priemend funky gitaarwerk. Tennessee Whiskey is een nummer van Linda Hargrove en klinkt als een breekbare I’d Rather Go Blind-achtige ballad met fraai galmend Peter Green-achtig gitaarwerk.

Erin zet het Aretha Franklin nummer Respect helemaal naar haar eigen groovende hand. All That Matters is daarna een doorsnee shuffle waarin weinig spannends gebeurt. Larry Addison’s You’ve Got To Hurt Before You Heal klinkt als een gepolijst Gladys Knight-achtig soulnummer, die overigens wel warm gezongen wordt.

Bad Boy (van Eddie Taylor) is vervolgens een gemoedelijke shuffle waarin de rauwe gitaar van Erin voor een opleving zorgt. De cover van Eddie Boyd’s Five Long Years klinkt aangenaam en intiem deinend. De aanwezigheid van Tracy Chapman’s Give Me One Reason mag verrassend genoemd worden. Warm groovend met prima bluesy gitaarwerk.

Albert King’s Crosscut Saw (geschreven door Tony Hollins) klinkt zoals het hoort: broerig funky groovend compleet met een mambo overgang. De cover van Ivory Joe Hunter’s Blues At Sunrise sluit het album op een fel bijtende wijze af.

Erin Nicole Neal’s nieuwe album overtuigt nog niet over de hele linie. De wat vlakke productie en de soms wat rommelige begeleiding staan dat af en toe in de weg. Dat neemt niet weg, dat we hier met een prima gitariste te maken hebben!

Tracks:
01. Red House
02. Today I Started Loving You Again
03. Every Woman Needs To Be Loved
04. Tennessee Whiskey
05. Respect
06. All That Matters
07. She’s Ready To Be So Petty
08. You’ve Got To Hurt Before You Heal
09. Bad Boy
10. Five Long Years
11. Give Me One Reason (2020 alternate version)
12. Driftin’ Blues
13. Crosscut Saw
14. Blues At Sunrise

Website: https://www.erinnicoleneal.com/home