Eric Johanson – The Deep And The Dirty

 

Eric Johanson - The Deep And The Dirty

Eric Johanson – The Deep And The Dirty
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Gitarist-zanger Eric Johanson uit New Orleans doet de naam van zijn platenlabel, Ruf Records, op zijn nieuwe, vijfde, album alle eer aan. Zijn gitaarspel klinkt namelijk in alle nummers ontzettend rauw, ongepolijst en hard!

De voorgaande albums van Eric belandden allemaal in de Billboard blues charts en ik snap helemaal waarom. Er staat namelijk niet één slecht nummer op het album maar alleen maar hoogstaande snoeiharde bluesrock!

Op het album wordt Eric begeleid door bassist Eric Vogel (o.a. Fred Wesley ) en drummer Terence Higgins (o.a. Warren Haynes en Tab Benoit) en het album werd geproduceerd en in twee dagen opgenomen door Jesse Dayton (Rob Zombie, Supersuckers).

Het album opent met de uiterst schurende en vervormde fuzzgitaar van Eric in Don’t Hold Back. En dat doet Eric dan ook niet! Een zeer lomp en rauw bluesrocknummer waarin de gitaar van Eric op volle kracht jankt. The Deep And The Dirty is broeierig en hard pompend met opnieuw messcherp gierend gitaarwerk.

In Beyond The Sky gaat het geluid iets meer de funky kant op maar altijd nog rauw en schurend met dit keer zwiepend slidegitaarspel. Na het venijnig rockende Undertow is Just Like New een loom ontspannen nummer met lichte G. Love trekjes.

Daarna is het weer rauw rockend geblazen in het gruizige Elysian Fields met ongepolijst schurend gitaarwerk. Galaxy Girl klinkt hard en grimmig gevolgd door het semi-akoestisch pompende Familiar Sound.

Ook de volgende nummers, het funky Gets Me High, het loom pompende Stepping Stone en het  gruizige Borrowed Time zijn stuk voor stuk ongepolijste bluesrock diamantjes. De broeierige slowblues She Is The Song sluit het album af.

Een album, dat  ik zonder enige twijfel kan aanraden aan de fans van ongepolijste harde bluesrock!

Tracks:
01. Don’t Hold Back
02. The Deep And The Dirty
03. Beyond The Sky
04. Undertow
05. Just Like New
06. Elysian Fields
07. Galaxy Girl
08. Familiar Sound
09. Gets Me High
10. Stepping Stone
11. Borrowed Time
12. She Is The Song

Website: https://www.ericjohanson.com/