Review: Eric Clapton – To Save A Child – An Intimate Live Concert

 

  • Eric Clapton - To Save A Child

Eric Clapton – To Save A Child – An Intimate Live Concert
Format: CD + Blu-ray – Vinyl LP – Digital / Label:
Bushbranch – Surfdog Records
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

Dit intieme concert van Eric Clapton werd in december 2023 opgenomen en gefilmd in Londen voor een klein publiek. Eric’s set omvatte songs als Tears In Heaven, Layla, River Of Tears, Got To Get Better In A Little While en een heel bijzondere versie van George Harrison’s Give Me Love (Give Me Peace On Earth) met een speciaal gastoptreden van George’s zoon Dhani Harrison.

Er is ook een speciale bonustrack getiteld Prayer Of A Child – een gloednieuwe studio-opname. De opbrengst wordt gedoneerd aan de getroffen kinderen in Gaza.

Zowel het album (cd of vinyl) als de blu-ray bevatten dezelfde twaalf songs, op de blu-ray uiteraard met beeld. Omdat de releasedatum nog heel wat weken op zich laat wachten (12 juli) was alleen het album digitaal beschikbaar om te bespreken.

Dat Eric Clapton een grootheid op de gitaar is zal niemand tegenspreken. Ondergetekende heeft verschillende concerten van hem bezocht en dat was altijd een muzikaal feest. Zijn gitaarsolo’s zijn ongeëvenaard en gitaarliefhebbers zijn al tientallen jaren van zijn kunnen overtuigd.
Wat mij indertijd tegenviel was toen hij meedeed aan de MTV Unplugged serie en dan met name hoe hij zijn, volgens mij allerbeste en -mooiste compositie, Layla behandelde. Eigenlijk bedoel ik verkrachtte, want ik vind het een vreselijke uitvoering. Ik weet dat ik hiermee tegen de schenen schop van de vele mensen die dit juist prachtig vinden, maar ik kan er niet tegen! Zeker niet als je deze versie vergelijkt met de originele van Derek & The Dominos met dat mooie intro, die geweldige solo en het mooie outro (het is gewoon mijn favoriete Clapton compositie) en de latere elektrische live-versies van Clapton zelf. Komt de unplugged versie op de autoradio voorbij dan ga ik meteen naar een andere zender… Sorry fans, dit is mijn mening, smaken verschillen nu eenmaal!

Wie er aan dit optreden meewerkten is mij, met uitzondering uiteraard van Dhani Harrison, onbekend. Want welke muzikanten erbij waren en wie de opnamen maakte, mixte en produceerde, al deze informatie is momenteel nog onbekend.

Het concert begint rustig en grotendeels akoestisch met Voice Of A Child en Tears In Heaven, meteen gevolgd door het eerdergenoemde Layla. Daarna de Jimmie Cox klassieker (uit 1923!) Nobody Knows You When You’re Down And Out, die ik in heel wat verschillende versies heb gehoord, ook van Clapton. De rest van de set bevat vooral bluesklassiekers, is uitstekend en langzamerhand wordt het spel steeds wat steviger. Het eerbetoon aan George Harrison is wat mij betreft terecht en mooi gedaan.

Kortom: een uitstekend live-album van Eric Clapton voor de fans!

Tracks:
01. Voice of a Child
02. Tears In Heaven
03. Layla
04. Nobody Knows You When You’re Down And Out
05. Key To The Highway
06. Hoochie Coochie Man
07. River Of Tears
08. Got To Get Better In A Little While
09. The Sky Is Crying
10. Crossroads
11. Give Me Love (Give Me Peace On Earth) (feat. Dhani Harrison)
12. Prayer of a Child

Website: https://ericclapton.com/