Review: Eric Clapton – Nothing But The Blues

 

Eric Clapton - Nothing But The Blues

Eric Clapton – Nothing But The Blues
Format: CD – Vinyl LP – DVD – Blu-Ray – Digital / Label: Reprise Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Twenty Six Long Years….

In de nazomer van 1994 zag ‘From The Cradle’, een album vol blues covers van Eric Clapton het levenslicht. Met het commerciële succes van de vorige plaat (‘MTV Unplugged’) had Eric zich een positie verschaft die hem in staat stelde zijn droom van een volledig blues album, als eerbetoon aan zijn helden, op te nemen.

In november van datzelfde jaar bracht de daar op volgende ‘Nothing But The Blues Tour’ hem naar de legendarische Fillmore in San Francisco. Die avonden werden vastgelegd op beeld onder leiding van Martin Scorsese en zijn in 1995 welgeteld één keer uitgezonden op tv, dat leverde dan wel meteen een Emmy nominatie op.

De soundboard bootleg van deze avonden ging al jaren rond onder de Clapton fans en de vraag om een officiële release was regelmatig onderwerp van gesprek. Nu, bijna 26 jaar later komt de documentaire dan eindelijk uit en kan de soundboard bootleg van deze avonden veilig opgeborgen worden…

Lost de uitgave de verwachtingen in? Absoluut!

De liefde voor de blues en oude blueshelden stroomt bij Eric door zijn aderen en de bevlogenheid knalt uit de speakers en van het beeldscherm. Clapton die slide speelt, op andere gitaren dan enkel de Strat speelt en zich als een vis in het water voelt. Vergeleken met de afgelopen jaren kun je hem zelfs spraakzaam noemen.

Vanaf Blues All Day Long is het simpelweg genieten van een uitstekende band, die prima begrijpt dat ze Eric moeten laten gaan wanneer de inspiratie hem tot een uitgebreidere solo brengt dan dat ze misschien aanvankelijk hadden ingeschat.

Tijdens de repetities voor de tour zegt Clapton dan ook tegen zijn bandmakkers na een heerlijke solo “If It’s that good, don’t take it for granted,just keep looking at me”. Een boodschap die duidelijk niet aan dovemansoren gericht was want de solo’s vliegen je om de oren en door de toevoeging van The Kickhorns swingt het af en toe de pan uit.

Laat ons hopen dat het uitbrengen van deze uitstekende opnames de start zijn van meer live pareltjes uit de archiefkast…er is echter een gezegde dat luid dat kinderen die vragen worden overgeslagen. Dus hopen we maar stilletjes op meer van dit lekkers en heel misschien….Someday After a While.

Tracks:
01. Blues All Day Long
02. Standin’ Round Crying
03. Forty-Four
04. It Hurts Me Too
05. Early In The Morning
06. Five Long Years
07. Crossroads
08. Malted Milk Blues
09. Motherless Child
10. How Long Blues
11. Reconsider Baby
12. Sinner’s Prayer
13. Every Day I Have The Blues
14. Crosscut Saw
15. Someday After A While
16. Have You Ever Loved A Woman
17. I’m Tore Down
18. Groaning The Blues
19. T’ Ain’t Nobody’s Bizness
20. Driftin (Bonus Track)

Line-up:
Eric Clapton: Guitar and Vocals
Andy Fairweather Low: Guitar
Dave Bronze: Bass Guitar
Chris Stainton: Piano
Jerry Portnoy: Harmonica
Andy Newmark: Drums
The Kick Horns: Horn Section

Website: https://www.ericclapton.com/