Review: Eric Cantona – Cantona Sings Eric – First Tour Ever

 

Eric Cantona - Cantona Sings Eric – First Tour Ever

Eric Cantona – Cantona Sings Eric – First Tour Ever
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Barclay Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Eric Cantona is vooral bekend als de Franse voetballer, die als speler van Manchester United, de harten van de voetbalfans veroverde. Nadat hij tijdens een wedstrijd een fan van Crystal Palace, die Cantona vreselijk beledigde, een soort karate trap had verkocht was het over met  Eric’s voetbalcarrière. Maar dat hield niet in dat wij nooit meer iets van hem zouden horen. Integendeel want de veelzijdigheid van Eric bleek uit het feit, dat hij als zeer verdienstelijke acteur aan het werk ging en daarnaast ook nog eens tijd had voor een carrière als schilder, dichter, fotograaf  en nu dus als zanger!

Eerlijk gezegd gingen bij mij de alarmbellen af toen ik vernam dat er weer een voetballer was die zo nodig moest gaan zingen. Na de ervaringen met Ruud Gullit en Johan Cruyff was ik daar best wel sceptisch over.

Maar Eric verrast mij op een prettige wijze. Hij is geen wereldzanger maar hij slaat zich vol verve al grommend, fluisterend en kermend door de nummers van zijn album heen. Begeleid door een prima band met piano, bas, viool en cello.

Ik moet echter ook toegeven dat 17 nummers misschien wat te veel van het goede is om met de zang kwaliteiten van Eric kennis te maken.

Het album werd live opgenomen in Manchester, Parijs, Geneve, Marseille en Lyon en opent met I’ll Make My Own Heaven. Een jazzy ballad, die door de gebroken en ietwat onvaste stem van Eric doet denken aan het latere werk van Leonard Cohen en Serge Gainsbourg. De fraaie cello en viool zorgen voor een warme intieme sfeer.

Met de boodschap van Let’s Hope (That All Goes Back To Normal) kan ik het alleen maar eens zijn. Vormgegeven in een stemmige ballad waar Eric zich doorheen kermt en croont. I’m Just An Unknown Lover is een Tom Waits-achtige deiner met fluisterende gromzang. Eric blijkt in dit nummer ook nog eens prima te kunnen fluiten. Dat doet hij ook in het mystieke, enigszins Leonard Cohen-achtige Of The Sun.

Af en toe draagt Eeric uit eigen werk voor zoals in Mi Amor dat daarna als een hartstochtelijke onstuimige chanson verder gaat.

De tweede helft van dit album bevalt mij het best aangezien we hier de wat donkere en soms avant-gardistische kant van Eric tegenkomen.

J’Avanche Et Je Rève is een donker stuwend nummer waarin een Gainsbourg sfeertje hangt gevolgd door het bluesy pompende Perfect Imperfection. Het heftig deinende Nowhere (Bang Bang) is gevuld met noise vioolscheuten. Het hoogtepunt van dit album is de bedwelmende avant garde van Je Veux.

Er blijkt een groot aantal Manchester United fans in de zaal te zitten, die spontaan een lofzang voor Eric zingen In de toegift, I Love You So Much wordt deze lofzang door Eric op een hilarische manier, vol zelfspot, beantwoordt.

17 nummers op het debuut van Eric Cantona is een overdosis aan gromzang, kermzang en fluisterzang. Dat neemt echter niet weg dat Eric zijn veelzijdigheid bewijst en laat horen dat hij op een oprechte wijze zijn muzikale hart volgt.

Kortom,  Eric Cantona scoort!

Tracks:
01. I’ll Make My Own Heaven
02. Let’s Hope (That A ll Goes Back To Normal)
03. I’m Just An Unknown Lover
04. We Drive
05. Of The Sun
06. We Believe In Ourselves
07. The Friends We Lost
08. Mi Amor
09. J’Avanche Et Je Rève
10. Perfect Imperfection
11. Nowhere (Bang Bang)
12. Je Veux
13. Where Love Is Hanging Out
14. On Se Love
15. I Want To See You
16. You Will Never See Me Again
17. I Love You So Much

Website: https://uk.cantonasingseric.store/