Review: Emma Wilson – Memphis Calling

 

Emma Wilson - Memphis Calling

Emma Wilson – Memphis Calling
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Emma Wilson Music Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Britse zangeressen als Dusty Springfield (Dusty In Memphis) en Lulu (New Routes) gingen Emma Wilson voor. Zij namen een album op in de USA met gerenommeerde soulmuzikanen en producers.  Dusty Springfield met o.a., Arif Mardin en the Sweet Inspirations en Lulu met o.a. Arif Mardin, Roger Hawkins, Cornell Dupree en Duane Allman.

Emma Wilson treedt in hun voetsporen met het album ‘Memphis Calling’ , dat werd opgenomen in de legendarische Sun Phillips Recordiung Studio in Memphis.

Zij wordt begeleid door Charles Hodges (Hammond B3), Leroy Hodges (bas), Steve Potts (drums, Booker T. & the MG’s en the Gregg Allman Band), Archie “Hubbie” Turner (piano), Joe Restivo (gitaar, the Bo Keys), Kirk Smothers (saxofoon) en Marc Franklin (trompet).

En het resultaat is, evenals bij Dusty Springfield en Lulu, verbluffend mooi. Een album met een soulgeluid waar de Memphis soul van af spettert.

Het is al gelijk raak in A Small Word. Een romig swingend nummer met zeer soulvolle zang van Emma Wilson. Daarna volgt het warm groovende Water, dat voorzien is van soulvolle blazers, een broeierige groove en krachtige zang.

Watching You Leave is een krachtig stuwend Memphis soul nummer gevolgd door een cover van het Willie Mitchell nummer I Still Love You. Een ballad met een Al Green-achtige klasse waarin de legendarische Charles Hodges met zijn Hammond B3 de hoofdrol steelt. What Kind Of Love is een rauw duet met Don Bryant.

Zowel I’ll See You In The Morning als Drug zijn warme funky nummers. De Willie Dixon klassieker Hoochie Coochie Man heet bij Emma Wilson Hoochie Coochie Mama en krijgt een lome uitvoering met priemend gitaarwerk van Joe Restivo en een warme orgelsolo van Charles Hodges.

Buddy Johnson’s Since I Fell For You sluit het album op een verbluffend mooie intieme wijze af.

‘Memphis Calling’ is een subliem soulabum van Emma Wilson waarop wederom sprake is van een prima Brits-Amerikaanse samenwerking!

Tracks:
01. A Small World
02. Water
03. Watching You Leave
04. I Still Love You
05. What Kind Of Love
06. I’ll See You In The Morning
07. Drug
08. Hoochie Coochie Mama
09. Since I Fell For You

Website: https://www.emmawilson.net/