Review: Elvis Costello & The Imposters – The Boy Named If

 

Elvis Costello & The Imposters – The Boy Named If

Elvis Costello & The Imposters – The Boy Named If
Format: CD – LP – Digital / Label: EMI
Release: 2022

Tekst: Paul Op den Kamp

Een misschien onlogische vergelijking maar zoals Stephen King het ene boek na het ander schrijft, lijkt Elvis Costello ook moeiteloos door te stomen van album naar album. Veel schrijverij maar met muzieknoten in plaats van woorden en komma’s.

Wat wel opvalt is dat Costello haast bijna in een soort van tijdmachine is beland. Hoe anders het tempo en de klankkleuren uit zijn eerste jaren op dit nieuwe werk in 2022 te verklaren.

De meeste andere recensies die over ‘The Boy Named If’ te lezen trekken de vergelijking met zijn eerste drie albums! Een wat meer logische vergelijking is misschien het majestueuze ‘Imperial Bedrooms’.
Net als toen wisselt hij met indrukwekkend gemak van sferen terwijl er soort licht psychedelisch tintje door het geheel heen glijdt. Waarmee Costello zich dan ook echte erfgenaam van de Beatles toont!   

Ondanks dat hij de dood aankondigt van het magische denken tonen de teksten als de schilderijtjes op hoes aan dat hij toch ook de chroniqueur is van wonderlijke personages en hun verhalen.  

Tracklist:
01. Farewell, OK
02. The Boy Named If
03. Penelope Halfpenny
04. The Difference
05. What If I Can’t Give You Anything But Love
06. Paint The Red Rose Blue
07. Mistook Me For A Friend
08. My Most Beautiful Mistake
09. Magnificent Hurt
10. The Man You Love To Hate
11. The Death Of Magic Thinking
12. Trick Out The Truth
13. Mr Crescent

Website: https://www.elviscostello.com