Review: Elli De Mon – Pagan Blues

 

Elli De Mon - Pagan Blues

Elli De Mon – Pagan Blues
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Area Pirata Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Elli De Mon is een one woman band uit het Italiaanse Vicenza, die alweer aan haar negende album toe is. Onder de naam (haar echte naam) Elisa De Munari bracht zij ook een aantal boeken uit.

Zij is hevig beïnvloed door de blues van artiesten als Bessie Smith, Son House en Fred McDowell maar ook door de rauwe garagepunk. En die twee stijlen zijn zeer goed hoorbaar op haar nieuwe album, dat vol staat met donkere schrapende blues.

Zoals bijvoorbeeld de opener The Fall. Schrapend schurend en vooral donker met Elli’s onheilspellende zang. Je zit te wachten op een uitbarsting in dit nummer. Ondanks het aanzwellende geluid blijft deze echter uit.

Dan volgt het woest zwiepende I Can See You. Garageblues diep gedompeld in een fuzzbad met een smerig knarsend resultaat. Desert Song opent als een zinderend bedwelmend nummer en gaat over in een zwaar ronkend en dreunend nummer.

De cover van Robert Petway’s Catfish Blues drijft op het ritme van een kloppend hart en klinkt zeer dreigend. Stai is een onderhuids kriebelend soort bluesmantra. Ticking begint stuwend en tikkend en ontaardt in een uitzinnig zwiepend garagebluesnummer. Na het grimmige Pagan Blues oefent Siren’s Call een onweerstaanbare dreigende aantrekkingskracht uit.

De gekweld voortslepende blues van Troubled sluit dit prima album af.

Elli De Mon bewijst wederom dat zij een zeer eigenzinnige bluesartieste is.

Tracks:
01. The Fall
02. I Can See You
03. Desert Song
04. Catfish Blues
05. Stai
06. Ticking
07. Pagan Blues
08. Siren’s Call
09. Troubled

Website: https://www.ellidemon.it/