Review: Elles Bailey – Shining In The Half Light

 

Elles Bailey - Shining In The Half Light

Elles Bailey – Shining In The Half Light
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Outlaw Music Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Britse zangeres Elles Bailey is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een populaire artieste, die zich met het grootste gemak begeeft op zowel het bluesy als soulvolle vlak. Het is dan ook niet voor niets dat zij is uitgenodigd voor Joe Bonamassa’s Blues Cruise. Het feit, dat Elles over een Beth Hart-achtig krachtig stemgeluid beschikt zal door ook aan mee geholpen hebben.

Haar nieuwe album werd geproduceerd door Dan Weller, van Enter Shikari faam, en Elles wordt begeleid door gitarist Joe Wilkins, bassist Matthew Waer, drummer Matthew Jones, organist en pianist Jonny Henderson en de backing vocals van Izo Fitzroy, Jade Elliot en Andrusilla Mosley.

Het album begin broeierig slepend met Cheats And Liars met prima donker rauw gitaarwerk van Joe Wilkins en de zeer soulvolle stem van Elles.

Daarna is The Game een meer luchtig groovend nummer met lichte “Don’t Call Us, We’ll Call You” (Sugarloaf)  trekjes verpakt in een schurend bluesy geluid. Dat schurende geluid is ook te horen in het funky Stones waarin Joe Wilkins zijn slide rauw laat brullen.

Het Beth Hart-achtige stemgeluid van Elles komt volkomen tot zijn recht in de diepe soulballad Colours Start To Run, gevolgd door de zeer intieme ballad Different Kind Of Love. Een nummer met een “Help Me Make It Through The Night”-achtige klasse.

Elles kan ook rauw rocken. Dat blijkt in Sunshine City dat het geluid van The Stones mengt met een klodder Southern Rock (met name door de bijtende slidegitaar).

Ook gospelinvloeden kom je tegen op dit album zoals in het donkere soulnummer Who’s That. De zeer krachtige backing vocals geven dit nummer het gospel geluid. Halfway House klinkt als The Stones in hun “Wild Horses” periode en het losjes groovende Riding Out The Storm trekt meer richting Joss Stone.

De broeierig swampy grooves van Shining In The Half-Light sluit het album af.

Een album waarop Elles Bailey met recht schijnt. Van deze dame gaan we zeker meer horen!

Tracks:
01. Cheats And Liars
02. The Game
03. Stones
04. Colours Start To Run
05. Different Kind Of Love
06. Who’s That
07. Sunshine City
08. Halfway House
09. Riding Out The Storm
10. Shining In The Half-Light

Website: https://ellesbaileypreorder.com/