Review: Eliza Toth – Oak

 

Eliza Toth - Oak

Eliza Toth – Oak
Format: CD – Digital / Label: Independent
Releas: 2022

Tekst: Peter Marinus

Eliza Toth is een nieuw gezicht aan de rock horizon. Deze zangeres-gitarist uit Fort Wayne, Indiana, begon in relatief onbekende bands als Tenfold Back, What She Said en Whoa, Man! en komt nu met haar solodebuut op de proppen waarbij ze flink geholpen wordt door echtgenoot en gitarist Gary Toth en John Foxworth (drums). Daarnaast zijn er gastoptredens van Jon Durnell, Colin Boyd, David Detweil en Spunde.

Eliza is door de pers veelvuldig vergeleken met zangeressen als Ann Wilson en Alanis Morisette. En ik kan volkomen meegaan met deze vergelijkingen en voeg daar ook nog eens het geluid van Melissa Etheridge aan toe.

Zo klinkt zij in de openingstrack Trailblaze als een bluesy versie van Alanis Morisette in een broeierig, lui groovend nummer met schroeiend en scheurend gitaarwerk van Gary Toth. In het intieme Oak wordt dit Morisette geluid gemengd met het geluid van Melissa Etheridge met een krachtig, bluesy, riffend nummer als resultaat.

Het deinende Love Me Like Water trekt iets meer richting het Americana geluid. Een met volle overgave gezongen nummer. De Americana (en folk) duiken ook op in het deinende Scantily Glad, compleet met de Alanis Morisette snik en het sprankelende Let Me Make Mine.

De rock komt volop aan bod in het Heart-achtige On The Trail, de stuwende, haast Southern Rock-achtige, rocker Howl en het gemeen funky rockende Love Thing. Wildfire is een vurige rocker waarin Eliza belooft “I’ll blow you like you’ve never been”. Een nummer met “gepassioneerde” zang dus!

Het intiem deinende It Echoes Through sluit op een soulvolle wijze dit album af.

Een album waarop Eliza Toth bewijst een veelzijdige zangeres te zijn waar we in de toekomst zeer zeker rekening mee moeten houden!

Tracks:
01. Trailblaze
02. Oak
03. Love Me Like Water
04. On The Trail
05. Howl
06. Wildfire
07. Love Thing
08. Scantily Glad
09. Let Me Make Mine
10. It Echoes Through

Website: https://www.elizatoth.com/