Review: Elijah Johnston – Hometown Vampire

 

Elijah Johnston - Hometown Vampire

Elijah Johnston – Hometown Vampire
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Strolling Bones Records – V2 Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Elijah Johnston is een singer-songwriter uit Athens, Georgia, die in het verleden in de band Well Kept zat en die in 2022 de Vic Chesnutt Song Writer Of The Year Award won met zijn song Molly Haskett.

Zijn zesde album nam hij op na een periode waarin hij door Covid geveld was. Het album werd geproduceerd door Tommy Trautwein, die ook de bas, gitaar, drums en trompet bespeelt. Verder kreeg Elijah hulp van Gideon Johnston (drums, percussie), Cannon Rogers (gitaar), Gracie Huffman (piano, orgel, synthesizer), Annie Leeth (zang), Miller May (saxofoon), Ian White (gitaar), Drew Beskin (bas), Hampton Peay (Farfisa orgel) en Patrick Doherty (percussie).

Bij de muziek van Elijah Johnston denk je veelvuldig terug aan de powerpop sound van bijvoorbeeld the Rubinoos, the Dwight Twilley Band en Moon Martin.

Het album begint met Second Chances, dat opent met Beach Boys-achtige harmoniezang waarna een luchtig swingend pop-rocknummer ontstaat, dat lekker voortdeint. Daarna is Drewbie Got A Haircut een grimmig grommende trage rocker met een rauw geluid.

Voorbeelden van powerpop-achtige nummers zijn het warm rockende Hometown Vampire en het korte Syrup (met lichte Beatles trekjes). De ballad I Remember Everything zweeft op een zachte wijze voorbij. Downtown Living is vervolgens een felle hoekige rocker met de woeste noise saxofoon van Miller May.

In een aantal nummers duikt een psychedelische geluid op zoals in het dromerige Folly Beach met sprankelend, borrelend synthesizerspel van Gracie Huffman en het broeierig stuwende Nobody Ever Feels This Way. Leuk is de wam deinende “hula hula” van Social Smoker waarin je, tussen alle tabaksrook, wiegende rieten ro(c)kjes kan ontwaren.

Elijah Johnston heeft een album afgeleverd waar je, als powerpop fan (of liefhebber van het betere pop-rock werk) absoluut niet omheen kan!

Tracks:
01. Second Chances
02. Drewbie Got a Haircut
03. Hometown Vampire
04. Syrup
05. I Remember Everything
06. Downtown Living
07. Folly Beach
08. Fifth Beatle
09. Social Smoker
10. 8AM
11. Nobody Ever Feels This Way

Website: https://www.facebook.com/elijahmjohnston/