Review: Electric Blues Honors Cuby + Blizzards – Another Day, Another….

 

Electric Blues Honors Cuby + Blizzards - Another Day Another Road

Electric Blues Honors Cuby + Blizzards – Another Day, Another….
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Jelle Edelenbosch

Zie hier het verslag en de foto’s van de CD presentatie

Een huzarenstukje geleverd door pensionado’s die het vertikken om achter de geraniums te zitten. Gelukkig maar, want zij houden de fakkel brandend die ooit werd aangestoken door Cuby and the Blizzards. De pas verschenen cd ’Another Day, Another….’ van Electric Blues honors C+B is een fraai eerbetoon.

Niet de Cuby nummers klakkeloos naspelen, maar zelf het nodige toevoegen. Hierdoor wordt het toch al brede palet aan liedjes van hun voorbeelden nog uitgebreider en zelfs verrassend.

Toetje
Neem het titelnummer waarmee de cd opent. Ik moest even wennen aan het intro, maar na enkele keren beluisteren bleek dit smaakt naar meer. En die gitaarsolo van veteraan en nestor van de band Aadje Kreeft om te smullen. En aansluitend genieten van het toetje van bluesharp speler Piétro Smeding.  

In totaal staan maar liefst 16 afwisselende nummers op deze plaat. Uit een catalogus die bijna een halve eeuw omspant. Crying Tears, een slow blues, waarbij de zang van vocalist en drummer Henk Vegt bijna uit zijn tenen komt. Bovendien weer fraaie fill ins van gitarist Kreeft.

Klassieker
De Drentse klassieker Appleknockers Flophouse heeft een gedragen uitvoering gekregen. Het roept gedachten bij me op om gehoor te geven aan deze oproep om, laat ik het netjes zeggen, dit huis te bezoeken. Perfect Song is zo’n groeibriljant die naarmate het nummer vordert steeds mooier wordt.

Ook de moeite van het ontdekken waard is Perfection. Minder bekende nummers als Nostalgic Toilet worden niet vergeten. Hoogtepunt voor mij is Five Long Years. Wat een begin. Dan de subtiele en doeltreffende bastonen van Bert Bulk. Niet te vergeten de staccato bluesharp en wat een gitaarsolo. Het nummer duurt 8 minuten en 38 seconden. Het had van mij wel een halve dag mogen duren.

Klanktapijt
Maar goed dat dit niet mogelijk is. Het zou de andere nummers op de plaat ook tekort doen. Nog niet genoemd toetsenist Edwin van Schijndel. Uiteraard zorgt hij voor een gedegen klanktapijt. Uitleven en volop soleren gebeurt in het laatste nummer Help Me. Een overbodige oproep, want hij redt zich wel en dat geldt voor de hele band. Dat is Cuby (Harry Muskee), die al langere tijd niet meer onder ons is, ongetwijfeld met me eens.

Tracks:
01. Another Day, Another Road
02. Crying Tears
03. Appleknockers Flophouse
04. Perfect Songs
05. Never Get Out Of These Blues
06. Perfection
07. Five Long Years
08. Sky Song On The Spot
09. Distant Smile
10. The Way I Feel
11. Thursday Night
12. Deadlines
13.City Soldier
14. Nostalgic Toilet
15. More Than I Could Assk For
16. Help Me

Website: https://electricblues.nl/