Review: El Pea – De Magie Van De Labelcompilatie

 

El Pea - De Magie Van De Labelcompilatie

El Pea – De Magie Van De Labelcompilatie
Door Jan Vollaard
Uitgeverij Noordboek (https://noordboek.nl/)
ISBN 9789023260141
Aantal pagina’s 192

Tekst: Harry Pater

De eerste langspeelplaat die ik kocht (in 1970) was een verzamelelpee met enkele bekende maar vooral onbekende Nederlandse bands, zoals Brainbox, The Continental Uptight Band, Ahora Mazda en een band met de nog jonge Bram Vermeulen en Freek de Jonge (naam onbekend), die later als Neerlands Hoop furore zouden maken; de namen van de andere bands zijn me helaas ontschoten.

Op welk label deze compilatie was uitgebracht weet ik niet meer, evenals de titel, want ik kan de plaat nergens vinden, waarschijnlijk ooit gesneuveld bij een verhuizing of zo. Verzamelalbums heb ik over het algemeen erg gewaardeerd, omdat je er vaak onbekende artiesten en bands op tegenkwam waar je graag méér wilde horen en dus platen van deze ontdekkingen ging kopen.

Hetzelfde geldt wat mij betreft ook compilatiecd’s, die bijvoorbeeld vaak gratis bij Engelse muziekbladen als Mojo, Q, Uncut of de Nederlandse Revolver en Lust For Life werden verspreid.

Dit boek van schrijver, popjournalist en platenliefhebber Jan Vollaard (OOR, HP/De Tijd, NRC, VARA-gids) gaat over verzamelalbums van platenlabels, waarvan er sinds de jaren vijftig vele zijn uitgebracht, zowel van bekende en grote labels als van kleine, vaak onafhankelijke platenmaatschappijen uit binnen- en (vooral) buitenland.

Eén ding hebben de meeste in dit boek beschreven platen gemeen: je vindt ze vooral in de uitverkoopbakken, in kringloopwinkels en op platenbeurzen. El Pea was overigens de titel van een dubbelalbum van platenlabel Island uit 1971.

Het mooi vormgegeven en rijk geïllustreerde boek heeft vijf hoofdstukken, over het begin, de sixsties, de seventies, eighties en tenslotte alles vanaf de nineties. Elk hoofdstuk is onderverdeeld in kleinere sub-hoofdstukken, steeds over andere onderwerpen. Zo’n beetje alle (pop)muziekgenres komen aan bod en ook muziek uit verschillende landen, kortom: zeer veelomvattend!

Ook ontdekte ik toch regelmatig een elpee die ik ook in huis heb of had, maar helaas ben ik mijn eerdergenoemde eerste verzamelaar niet tegengekomen.
Het is een boek voor vinylliefhebbers en dan met name voor hen die in verzamelaars geïnteresseerd zijn. Echt een boek om regelmatig door te bladeren!