Review: Eddy Smith & The 507 – Right Up Til Now

 

Eddy Smith & The 507 - Right Up Til Now

Eddy Smith & The 507 – Right Up Til Now
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Americana uit Londen! Dat is wat je krijgt op het debuutalbum van de band Eddy Smith & the 507. Een band, die, naast  Eddy Smith (zang, piano, orgel, gitaar), bestaat uit Josh Davies (drums, zang), Will Franden (bas), Ashley Webb (gitaar, harmonica, lap steel gitaar) en Ricky O’Donnell (gitaar).

Hun geluid is het beste te omschrijven als een mix van het gepassioneerde en soulvolle geluid van Nathaniel Rateliff en het al even soulvolle rootsgeluid van the Band.

Met The Good Times begeeft de band zich gelijk in the Band territorium via een soulvol en broeierig funky nummer met messcherp slidegitaarwerk, de doorleefde zang van Eddy Smith en een onstuimig rockend eind. Na de ongepolijst wiegende ballad The Ballad Of Bobby Grey volgt het luchtig huppelende Love Sick. Een soulvol nummer, vooral door de rauwe soulstrot van Eddy Smith, dat klinkt als een mix van Sam Cooke en Nathaniel Rateliff.

Something For Free is een sprankelend nummer met lichte verwijzingen naar Dead Flowers van the Rolling Stones. Ticket Out Of Here is een prachtige breekbare Americana ballad, die gevolgd wordt door het doorleefd klinkende My Time Again waarin via het orgel van Eddy Smith wederom the Band invloeden te bespeuren zijn.

Door Eddy’s zang kan je in de liefdevolle ballad I Don’t Remember Telling You That I Loved You niet om de Rod Stewart en Bob Seger invloeden heen. Daze is nog een voorbeeld van een sprankelend swingend soulnummer.

Het album wordt afgesloten door een tweetal ballads. De eerste, Rainey Street, is van een Bob Seger-achtige klasse en de laatste, Fool, is een zeer intieme en soulvolle pianoballad.

Eddy Smith & the 507 maken met een debuutalbum een zeer diepe indruk. Kwaliteit Americana uit Londen!

Tracks:
01. The Good Times
02. The Ballad Of Bobby Grey
03. Love Sick
04. Something For Free
05. Ticket Out Of Here
06. My Time Again
07. I Don’t Remember Telling You That I Loved You
08. Daze
09. Rainey Street
10. Fool

Website: https://www.eddysmithmusic.com/