Review: Eddie Snow – Sun Records Originals – Ain’t That Right

 

Eddie Snow Sun Records Originals – Ain’t That Right

Eddie Snow – Sun Records Originals – Ain’t That Right
Format: CD – Digital / Label: Sun Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het wereldberoemde Sun label is vooral bekend doordat Elvis Presley daar zijn eerste successen opnam. Daarnaast begonnen Johnny Cash, Carl Perkins en Jerry Lee Lewis hun succesverhaal daar en werden er bluesplaten van onder meer Rufus Thomas, James Cotton en Little Milton uitgebracht.  Naast al deze scuccesverhalen was er ook een  groot aantal artiesten, dat voor Sun opnam maar nooit doorbrak.

Zanger-pianist Eddie Snow is daar een voorbeeld van. Hij werd geboren in 1921 in Corona, Tennessee en hij nam in 1952 enkele tracks op voor het Sun label. Slechts twee daarvan Ain’t That Right en Bring Your Love Back Home werden in 1955 als single uitgebracht.

Het verhaal gaat dat Elvis Presley, gedurende de opnames van Bring Your Love Back Home, de studio binnen wandelde met de vraag of hij het nummer mocht opnemen. Eddie weigerde dat en wilde het nummer zelf uitbrengen. Een beslissing waar hij later flink spijt van had.

Zijn single flopte en na problemen met het Sun label, en drankproblemen, stapte Eddie in 1967 uit de muziekbusiness.

De vader van Eddie, James Snow, haalde Eddie aan het begin van de 70´s over om tot diens band toe te treden. Ze namen het nummer So Sorry op voor de Illinois Central Blues Club compilatie en traden op als Eddie Snow & the Snowflakes.

Successen, en dus een doorbraak, bleven uit en Eddie overleed uiteindelijk in 1998.

Barrence Whitfield & the Savages coverden zijn I’m A Good Man op het ‘Under The Savage Sky’ album uit 2015 en Mack Stevens & his In The GrooveBoys coverden Ain’t That Right.

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het Sun label zijn nu alle opnames van Eddie Snow voor dat label op één album bijeen gebracht.

Uiteraard staat de single Ain’t That Right daar ook op. Een loom en broeierig bonkend nummer met een luie swing en Eddie’s pompende piano. Zijn zang klonk behoorlijk krachtig en doorleefd. De door Elvis gewilde B-kant Bring Your Love Back Home pompt op een broeierig wijze, compleet met een watervlugge saxofoonsolo.

I’m A Good Man is een solide jumpblues swinger met energiek rockend pianowerk en schurend gitaarspel. Mean Mean Woman is overduidelijk beïnvloed door Good Morning Little Schoolgirl op een broeierig boppende wijze. Na de intieme shuffle I Got To Put You Down is Skin And Bones Woman een zacht schuifelend nummer met heerlijk sprankelend pianospel.

Who´s Been Drinkin´ My Wine heeft een losse Reet Petite achtige swing.

Het krachtig pompende Stay With Me Baby bewijst nogmaals, dat we met Eddie Snow te maken hebben met een vreselijk ondergewaardeerde rhythm & blues artiest . En daarom is het zeer terecht dat al zijn Sun opnames nu op een album verkrijgbaar zijn!

Tracks:
01. Ain’t That Right
02. I’m A Good Man
03. Bring Your Love Back Home
04. Mean Mean Woman
05. I Got To Put You Down
06. Skin And Bones Woman
07. In The Groove Rhumba
08. Don´t Dog Me Around
09. Sorry Little Baby
10. Who´s Been Drinkin´ My Wine
11. Baby Child
12. Stay With Me Baby
13. Bring Your Love Back Home (alternate)

Website: https://sunrecords.com/