Review: Eddie 9V – Capricorn

 

Eddie 9V - Capricorn

Eddie 9V – Capricorn
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Eddie 9V raakte op jeugdige leeftijd verslingerd aan de releases van het vermaarde Capricorn label. Het label met the Allman Brothers Band en vele andere Southern Rock artiesten.

Zijn derde album ‘Capricorn’ mag gezien worden als eerbetoon aan het Capricorn label. Toch gaat het wat ver om dit album als een puur Southern Rock album te bestempelen. Daarvoor is het funky soul gehalte te hoog. Dat neemt echter niet weg dat de soul van Eddie 9V heerlijk klinkt.

Het door broer Lane Kelly geproduceerde album opent met Beg Borrow And Steal. Een luchtig swingend soulbluesnummer met een onweerstaanbare swing en lekker ongepolijste zang. Dit nummer komt in de buurt van de klasse van Wet Willie. Yella Alligator gaat vervolgens richting het funky geluid van een G. Love met zinderende Duane Allman-achtig slidegitaarspel. De cover van Bout To Make Me Leave Home (bekend door Bonnie Raitt en geschreven door Randle Edward) klinkt loom en zeer funky.

Het stuwende Down Along The Cove is een prima funky Southern Rock nummer. Het gaat hier om een cover van het Bob Dylan nummer, dat vooral bekend werd in de uitvoering van Johnny Jenkins met Duane Allman op de slidegitaar. Het is daarom niet verwonderlijk dat ook deze cover is opgesierd met bijtend slidegitaarspel.

Af en toe gaat Eddie de intieme warme soulkant op met behoorlijk wat Al Green invloeden zoals in de intieme soulballad Are We Through en de mellow groover I’m Lonely. How Long is een ontspannen groovend soulblues nummer in de stijl van Delbert McClinton.

Na het luie It’s Going Down met zijn dwarrelende fluit en priemende akoestische gitaar klinkt Tryin’ To Get By als een groovende mix van Wet Willie en Daryl Hall & John Oates. Mary Don’t You Weep is pure soulvolle gospel gedompeld in een blues saus.

Dit album van Eddie 9V is wederom een schitterend album geworden.

Tracks:
01. Beg Borrow Steal
02. Yella Alligator
03. Bout to Make Me Leave Home
04. Are We Through?
05. How Long
06. It’s Going Down
07. Tryin’ to Get By
08. Down Alongthe Cove
09. Mary Don’t You Weep
10. Missouri
11. I’m Lonely

Website: https://www.eddie9volt.com/