Review: Ed Snodderly & The Shoestring Seven – Chimney Smoke

 

Ed Snodderly & The Shoestring Seven - Chimney Smoke

Ed Snodderly & The Shoestring Seven – Chimney Smoke
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Majestic Records – Need To Know Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Zanger-gitarist Ed Snodderly werd als Eddy Lynn Snodderly geboren in Knoxville, Tennessee, en begon als twaalfjarige gitaar te spelen. Hij heeft inmiddels in het Americana kamp een behoorlijke reputatie opgebouwd en dat mag ook wel aangezien hij in 1977 al debuteerde met het album ‘Sidewalk Shoes’. Zijn songs werden onder andere opgenomen door John Cowan ern Sam Bush en Ed speelde een klein rolletje in de Coen Brothers film Oh Brother, Where Art Thou?

Zijn tiende album staat vol met heerlijke intieme singer-songwriter nummers waarin je het geluid uit het countryrock verleden terug hoort. Denk daarbij richting Guy Clark, Billy Joe Shaver maar ook Bob Dylan en the Byrds.

Het album werd geproduceerd door R.S. Field (o.a. Todd Snider en Allison Moorer) en the Shoestring Seven bestaat, naast Ed, uit Shawn Camp (mandoline, zang), Steve Conn (piano, orgel, accordeon), John Gardner (percussie), Steve Hinson (pedal steel, slide lapgitaar), Chris Scruggs (bas), Gary J. Smith (bas) en Kenny Vaughan (gitaar).

Geopend wordt met het warm deinende Better Just Ride The Mule. Een countryrock nummer met een fris sprankelend geluid met gastzang van Amythyst Kiah en de hemelse pedal steel van Steve Hinson. Gretchen Peters is met haar hemelse stemgeluid te gast in de intieme ballad Gone With Gone And Long Time. In het intiem swingende Chimney Smoke is Amythyst Kiah wederom te gast.

In de zacht deinende Americana van There You Are klinken lichte Bob Dylan invloeden door. Het stuwende Barn bevat verwijzingen naar het oldstyle countryrock geluid van the Byrds. Just Like You River is een indrukwekkend dromerig nummer met een zeer stijlvolle orkestratie.

Die orkestratie is ook aanwezig in het intiem groovende Crow’s Fever. Jump Dance South deint op een intieme wijze met krachtig akoestisch gitaarwerk en de warme accordeon van Steve Conn. Het zacht deinende So Far Away met prachtige zang van Maura O´Connell behoort tot de hoogtepunten van dit album evenals de afsluiter, het intieme en bluesy The Diamond Stream.

Ed Snodderly mag dan een behoorlijke reputatie binnen de Americana kringen hebben, toch hoop ik dat hij met zijn nieuwe prachtige album eens doorbreekt richting het “grote publiek”. Dat zou meer dan verdiend zijn!

Tracks:
01. Better Just Ride the Mule
02. Gone With Gone and Long Time
03. Chimney Smoke
04. There You Are
05. Barn
06. Just Like You River
07. Jump Dance South
08. Crow’s Fever
90. Walking in the Sunshine Again
10. Before School
11. So Far Away
12. The Diamond Stream (Bonus Track)

Website: https://www.edsnodderlymusic.com/