Review: Early James – Strange Time To Be Alive

 

Early James - Strange Time To Be Alive

Early James – Strange Time To Be Alive
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Easy Eye Sound
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Soms kan je als artiest behoorlijk pech hebben. Zoals Early James uit Birmingham, Alabama. Hij bracht namelijk in 2020 zijn debuutalbum ‘Singing For My Supper’ uit en door alle lockdown ellende in dat jaar werd zijn debuut nauwelijks opgemerkt. Ondanks het feit dat dit album door Dan Auerbach geproduceerd werd.

Maar Early James gaat in de herkansing met zijn tweede album ‘Strange Time To Be Alive’.

Early James werd geboren als Frederick James Mullis Jr. en hij wordt op zijn tweede album wederom bijgestaan door producer Dan Auerbach. Hetgeen direct op zijn nieuwe album opvalt is de zeer doorleefde stem van Early James. Rauw, gebroken en vol passie in nummers die vaak soulvol klinken met hier en daar wat jazz en roots invloeden.

Early James opent het album met Racing To A Red Light, een broeierig swampblues nummer met een warme contrabas, galmende gitaarwerk en de zeer soulvolle stem van James.

Het schuifelende Straightjacket For Two gaat behoorlijk de Tom Waits kant op. Een ongepolijste broeierige diamant! My Sweet Camelia zwiept venijnig in een bluesy galmend nummer. In Pigsty laat Early James horen dat hij ook als crooner uit de voeten kan in een rokerige jazzy ballad.

Zangeres Sierra Ferrell schuift aan voor een gepassioneerd duet in Real Low Down Lonesome. Een zwierig nummer waarin Early James en Sierra elkaar opzwepen in een nummer van een haast Leonard Cohen-achtige klasse. Vervolgens is Harder To Blame een grimmig fuzzend nummer met bijtende zang van Early James.

Hij laat zijn blueskant horen in het ongepolijst stuwende Dance In The Fire gevolgd door het soulvolle Wasted And Wanting, dat als een jonge Van Morrison klinkt. Het broeierige Something For Nothing sluit het album af.

Early James verdient met zijn tweede album een herkansing want dit album is van een zeer hoge kwaliteit en kan blindelings aangeraden worden aan fans van bijvoorbeeld Tom Waits of Van Morrison.

Tracks:
01. Racing To A Red Light
02. Straightjacket For Two
03. My Sweet Camelia
04. Pigsty
05. What A Strange Time To Be Alive
06. Real Low Down Lonesome
07. Harder To Blame
08. If Heaven Is A Hotel
09. Splenda Daddy
10. Dance In The Fire
11. Wasted And Wanting
12. Something For Nothing

Website: https://www.earlyjames.com/