Review: Eamonn McCormack – Eamonn McCormack

 

Eamonn McCormack - Eamonn McCormack

Eamonn McCormack – Eamonn McCormack
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst Jelle Edelenbosch

Afwisselend blijkt het nieuwe album van Eamonn McCormack. De cd draagt zijn naam ook als titel. Dubbelop dus, maar er is meer, blijkt na diverse luistersessies en doorgronden van de teksten. De Ierse artiest laat de luisteraar kennismaken met een weergave van het leven van de reizende blues rockartiest.

Dat betekent onder meer op zoek naar de rauwe randen, zoals blijkt uit het openingsnummer Living Hell dat ook als single is verschenen. Het begint mysterieus en zwevend om te ontaarden in het uitschreeuwen van de ellende die drugs veroorzaken. Hoe anderen eraan verdienen en de handen in onschuld wassen. Een aanklacht die mede wordt ondersteund met een prachtige gitaarsolo. Het is een van de hoogtepunten van de plaat. Zijn stemgeluid is even wennen.

Lemmy
Hats Off To Lemmy knalt vervolgens uit de boxen. Dit eerbetoon aan de frontman van heavy metal band Motörhead heeft een punkachtig intro. Strak, hoekig en met een sublieme baspartij. Een fraaie hulde aan de eind 2015 overleden Ian Fraser Kilmister.

Voort gaat het met Rock ‘n’ Roll Boogie Shoes over de vreugde van het leven. Ook hier het donderende en ondersteunende basgeluid van Edgar Karg. Een prima basis.

Ode
Lady Lindy is een ode aan vliegpionier Amelia Earhart. Een vol geluid en Eamonn gaat los op zijn gitaar. Living In The Now is een ander hoogtepunt. Een ballad waarin ook de bluesharp is te horen. Een zeer aanstekelijk nummer, met de nodige diepgang in de tekst, waaraan ik inmiddels verslaafd ben.

Letter To My Son zou een lied van Gary Moore kunnen zijn. De notenstructuur komt, zeker bij het intro, overeen. Het lijkt me overigens een overbodige brief omdat ie erg belerend is.

Actualiteit
Geronimo heeft een Hendrix stempel. Met Angel Of Love wordt de actualiteit (oorlog) belicht en de roep dat het anders moet.  Ook Social Media Blues kaart een veelbesproken onderwerp aan, zij het veel luchtiger. Eamonn McCormack stelt zijn smartphone verslaving vrolijk aan de kaak.

Een waardig slot is The Magic Of Slieve League. Gitaar, bluesharp en tekst voeren je mee naar deze berg in Ierland. Liever nog naar de pub aan de voet van en met uitzicht op deze 601 meter hoge kolos. Weer een nummer in mijn Eamonn McCormack favorietenlijst. De release van de nieuwe plaat gaat uiteraard gepaard met concerten, waarbij Nederland ook wordt aangedaan. De kans om live te genieten.

Kijk hier voor de tour data

Tracks:
01. Living Hell
02. Hats off to Lemmy
03. Rock ‘n’ Roll Boogie Shoes
04. Lady Lindy
05. Living in the Now
06. Letter to my Son
07. Geronimo
08. Angel of Love
09. Social Media Blues
10. The Magic of Slieve League

Website: https://eamonnmccormack.net/