Review: Dyer Davis – Dog Bites Back

 

Dyer Davis - Dog Bites Back

Dyer Davis – Dog Bites Back
Format: CD – Digital / Label: Wild Roots Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Opnieuw is er een prima debuutalbum uitgekomen van een zeer talentvolle bluesrock zanger-gitarist. Dyer Davis uit Florida! Deze slechts 23-jarige artiest was al te horen op het ‘Wild Roots Sessions Volume 2’ album en werd vooral geïnspireerd door the Jeff Beck Group met Rod Stewart als zanger.

En het moet gezegd worden dat de stem van Dyer in de verte de rauwheid en de blues van de jonge Rod Stewart benadert!

Met zijn vaste begeleiders David Weatherspoon (drums) en Jacob Barone (bas) en gastbijdragen van Victor Wainwright (keyboards, zang), Billy Dean (drums), Stephen Dees (bas), Patricia Ann Dees (saxofoon), Billy Chapin (gitaar), Stan Lynch (drums, ex-Tom Petty & the Heartbreakers), Doug Woolverton (trompet), Mark Earley (saxofoon), Joe Young (trompet) en Dave Mikael (piano) heeft Dyer een album opgenomen dat zowel krachtige bluesrock als meer intieme en soulvollere nummers bevat.

Dyer begint met een cover van the Jeff Beck Group, Let Me Love You. Een stevig pompende bluesrock cover met Dyer’s snijdende gitaar en zijn prima zang. Een overtuigende opener dus!

Train Wreck is een venijnig hoekig pompend en funky nummer en ook Long Way To Go hoort thuis in de categorie “groovend en broeierig”. In dit nummer zingt Dyer een duet met Victor Wainwright, die over een lekkere donkere stem beschikt en ook losje op zijn piano rockt, bijgestaan door Dyer’s snerpende gitaar. De intiemere kant van Dyer komt aan bod in de broeierige ballad Water Into Wine, het weldadig groovende soulbluesnummer Lifting Up My Soul en het intieme Wind Is Gonna Change met indrukwekkende indringende zang.

De invloed van B.B. King is terug te horen in het soulvolle Cryin’ Shame. De tweede helft van het album is gevuld met lome en intieme nummers.

Zo heeft Dog Bites Back een heerlijke lome groove met messcherp gitaarwerk. Angels Get The Blues is daarna een intieme breekbare pianoballad. Het album wordt intiem groovend afgesloten met Aka met Dyer’s zacht fuzzende gitaar in een belangrijke rol.

Een heerlijk debuutalbum van Dyer Davis, die we maar al te graag verwelkomen in het bluesrock kamp!

Tracks:
01. Let Me Love You
02. Walk Away My Blues
03. Water Into Wine
04. Cryin’ Shame
05. Train Wreck
06. Lifting Up My Soul
07. Long Way To Go
08. Wind Is Gonna Change
09. Dog Bites Back
10. Angels Get The Blues
11. These Walls
12. Don’t Tell My Mother
13. Aka

Website: http://dyerdavismusic.com/