Review: Duwayne Burnside – Acoustic Burnside

 

Duwayne Burnside - Acoustic Burnside

Duwayne Burnside – Acoustic Burnside
Format: CD / Label: Dolceola Recordings
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Zo vader, zo zoon…dat gezegde is zeer zeker van toepassing op Duwayne Burnside, de zoon van blueslegende R.L. Burnside. Net zoals zijn vader heeft Duwayne de zelfde rauwheid en losheid in zijn blues zitten.

Zelfs als hij nummers akoestisch vertolkt zoals op zijn nieuwe album ‘Acoustic Burnside’.

Op dit album vertolkt Duwayne voor het merendeel nummers van zijn vader afgewisseld door een Elmore James cover en een cover van Junior Kimbrough, zijn vroegere buurman.

Het album opent met Going Down South, dat uitermate puur en ongepolijst klinkt en daardoor ook erg krachtig en indringend. Het pompende See My Jumper Hanging On The Line bewijst dat er ook acoestisch erg krachtig gerockt kan worden.

De boogie pompt onverminderd verder in Poor Black Mattie en het hoekige, venijnige She Threw My Clothes Out, dat later nog in een alternate take terugkeert. Alice Mae heeft een valse start maar gaat daarna als een hard bonkende boogie verder.

Elmore James’ Dust My Broom krijgt een pompende ongepolijste versie. Duwayne klinkt in het stuwende Meet Me In The City erg soulvol en gaat hierna op de funky toer in het venijnig groovende Stay All Night en 44 Pistol.

Junior Kimbrough’s Lord Have Mercy sluit het album op een woeste wijze af.

Een prima eerbetoon aan R.L. Burnside, waarop zoon Duwayne bewijst dat hij de rauwe blues in ruime mate door zijn aderen heeft stromen.

Tracks:
01. Going Down South
02. See My Jumper Hanging on the Line
03. Poor Black Mattie
04. She Threw My Clothes Out
05. Alice Mae
06. Dust My Broom
07. Meet Me in the City
08. Stay All Night
09. She Threw My Clothes Out (Alternative Take)
10. 44 Pistol
11. Bad Bad Pain
12. Lord Have Mercy On Me

Website: https://www.facebook.com/duwayneburnsidemusic