Review: Durand Jones – Wait Til I Get Over

 

Durand Jones - Wait Til I Get Over

Durand Jones – Wait Til I Get Over
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Dead Oceans Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Zanger en pianist Durand Jones kennen we nog van zijn albums met de band the Indications. Zonder deze band heeft hij nu een zeer indrukwekkend, door Ben Lumsdaine geproduceerd, solo soulabum afgeleverd met soul van het indringende soort. Indringend en avontuurlijk zoals het beste werk van bijvoorbeeld Donny Hathaway, Marvin Gaye en D’Angelo.

Zijn album opent met het prachtige en stemmige Gerri Marie. Vooral stemmig door de statige strijkers (Kevin Flynn (cello), Diederik Wassner (viola), Shek Wan Li (viola) en Nathaniel Shapiro (viool) maar ook door de zeer krachtige soulvolle stem van Durand Jones.

The Place You’d Most Want To Live is een spoken word interlude over het door slaven opgebouwde plaatsje Hillaryville aan de Mississippi rivier.

Vervolgens is Lord Have Mercy een donker groovend nummer met grimmig bijtend gitaarwerk en Durand’s doorleefde zang, die af en toe aan het stemgeluid van Rod Stewart en/of Frankie Miller doet denken.

Na het ongepolijst bluesy deinende Sadie is het de beurt aan het diep deinende I Want You. Een nummer met een hoog gospelgehalte. Die gospelsfeer hangt zeer zeker ook in het majestueuze a ccapella Wait Till I Get Over.

That Feeling opent op een breekbare akoestische wijze en zwelt langzaam aan tot een emotioneel eind met snijdend gitaarspel en een krachtig koor. Het broeierig en knarsend groovende See It Through deed mij aan het geluid van Terence Trent D’Arby denken.

Someday We’ll All Be Free wordt op een zeer romige en intieme wijze gecoverd. Jammer genoeg verstoren de nerveuze raps van Skypp de weldadige sfeer van dit nummer.

Letter To My 17 Year Old Self bewijst dat Durand Jones gezien kan worden als een soort “Todd Rundgren van de soul” in een avontuurlijk en sprookjesachtig nummer. De indringende pianoballad Secrets, de afsluiter van het album, laat je achter met de ruisende branding…

Het debuut soloalbum van Durand Jones laat een zeer diepe indruk achter….

Tracks:
01. Gerri Marie
02. The Place You’d Most Want To Live (Interlude)
03. Lord Have Mercy
04. Sadie
05. I Want You
06. Wait Til I Get Over
07. That Feeling
08. See It Through (Interlude)
09. See It Through
10. Someday We’ll All Be Free
11. Letter To My 17 Year Old Self
12. Secrets

Website: https://durand-jones.com/