Review: Duke Robillard & His All-Star Band – Six Strings Of Steel

 

Duke Robillard & His All-Star Band - Six Strings of Steel

Duke Robillard & His All-Star Band – Six Strings of Steel
Format: CD – Digital
Label: MC Records – Continental Record Services
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

https://continentalrecordservices.bandcamp.com/album/six-strings-of-steel

De Amerikaanse blueszanger en gitarist Duke Robillard (4 oktober 1948, Woonsocket, Rhode Island), krijgt in 1967 bekendheid als medeoprichter van de blues- en swingband Roomful of Blues. In 1979 verlaat hij Roomful of Blues en wordt leadgitarist bij Robert Gordon. Voordat hij in 1981 de Duke Robillard Band opricht is hij kort lid van The Legendary Blues Band. The Duke Robillard Band, kort na de oprichting hernoemd naar Duke Robillard & the Pleasure Kings, brengen vanaf 1983 een aantal albums uit. In 1990 wordt de band ontbonden. Vanaf dat tijdstip start Robillard een solocarrière.

Deze maand verschijnt er een nieuw album van Duke Robillard & His All-Star Band. De songs op dit album omvatten swing, blues en rock, kortom de muziekstijlen die Robillard hebben beïnvloed en volgens hem belangrijk zijn geweest voor zijn carrière. Twaalf songs, eigen composities maar ook covers van o.a. Bob Dylan, Ike Turner, Fats Domino, Link Wray en Lowell Fulson. 

Het album opent met de instrumental Git With It!, een compositie van Barney Kessel. Lekker twangy gitaarwerk, droog drumwerk en een zeer fraaie saxsolo. Een scheurende sax is daarna ook te horen in het swingende Shame, Shame, Shame.

Lima Beans van Eddie Ware is een heerlijke jumpblues. Intens is de zang en mooi het gitaarspel in Chuck Willis’ soulblues Love Struck. Samen met bassist Marty Ballou, drummer Mark Teixeira en zanger Chris Cote schreef Robillard In Perfect Harmony. Midtempo R&B met sax, strak drumwerk flonkerende pianolicks en lekker gitaarwerk.

Katie Shore van de Western swing band Asleep at the Wheel is de special guest op viool in het fraaie Watching The River Flow, een song van Bob Dylan. Wonderschoon zijn de basloopjes naast het strakke drumwerk, de scheurende sax en het jazzy gitaarwerk in het swingende Billy In The Lion’s Den, een cover van Leo Parker.

In het van Fats Domino bekende I’m Gonna Be A Wheel Someday zitten zelfs reggae-invloeden. De ‘jagende” drummer bepaalt het ritme in Take Your Fine Frame Home van Ike Turner. Uptempo R&B met felle gitaarlicks en een verpletterende saxsolo.

In de door Robillard, Teixeira en Ballou geschreven swampy instrumental Groovin’ In The Swamp zitten door het twangy gitaarwerk invloeden van Creedence Clearwater Revival. Lowell Fulson’s Lovin’ You is een schitterende soulblues. Met de bekende instrumental Rumble van Link Wray wordt het album voortreffelijk gitaristisch afgesloten.

Conclusie:
‘Six Strings Of Steel’ is een heerlijk gevarieerd en swingend album.

Tracks:
01. Git With It!
02. Shame, Shame, Shame
03. Lima Beans
04. Love Struck
05. In Perfect Harmony
06. Watching The River Flow
07. Billy In The Lion’s Den
08. I’m Gonna Be a Wheel Someday
09. Take Your Fine Frame Home
10. Groovin’ In The Swamp
11. Lovin’ You
12. Rumble

Line-up:
Duke Robillard – gitaren, zang
Marty Ballou – bas
Mark Teixeira – drums, percussie
Chris Cote – zang
Doug James – bariton en tenor sax
Bruce Bears – piano, orgel

Special guest:
Katie Shore – fiddle (track 6)

Website: https://www.dukerobillard.com/index.html