Review: Dudley Taft – Guitar Kingdom

 

Dudley Taft - Guitar Kingdom

Dudley Taft – Guitar Kingdom
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

Toen ik de Amerikaanse singer-songwriter en bluesrockgitarist Dudley Taft bijna vier jaar geleden, in september 2019, voor het eerst live zag optreden met zijn rockende trio, was het voor mij een openbaring. Hij speelde toen in het voorprogramma van King Of The World in de kleine zaal van Metropool Hengelo.

Hoewel de in 1966 in Washington DC geboren Taft al heel lang bezig was, had ik ten eerste nog nooit van hem gehoord en dus ook niet eerder zien optreden. Dudley is de achter-achter-achterneef van de 27e Amerikaanse president William Howard Taft, die tussen 1909 en 1913 aan de macht was. Als echte Amerikaan zal Dudley ongetwijfeld trots zijn op het feit dat hij op 4 juli werd geboren, de bekende Amerikaanse Onafhankelijkheids(feest)dag.

Inmiddels heb ik begrepen dat zijn nieuwe album ‘Guitar Kingdom’ inmiddels zijn negende album is onder zijn naam, sinds 2010; daarvoor maakte hij zes albums met verschillende bands.

Tijdens het enerverende optreden in 2019 was al vanaf het begin duidelijk dat Taft absoluut ook grunge en hardrockelementen in zijn bluesrock muziek heeft verweven. Ook op dit nieuwe album is dat het geval. Volgens Dudley Taft is dit album de meest autobiografische van al zijn platen.

Het album begint meteen lekker stevig met de song Black And Blues, dat me vrijwel meteen doet denken aan bluesrockgrootheid Stevie Ray Vaughan en de volgende twee songs Old School Rocking en Oil And Water rocken ook de pan uit, waarin uiteraard de gitaar van Dudley een hoofdrol speelt. Hij wordt bijgestaan de andere twee leden van zijn (live) trio, bassist Kasey Williams en drummer Alex Dungan, die een heerlijke groove laten horen.

Na deze drie rockers is het tijd voor een mooie ballad, Still Burning met ook nu weer een prachtige solo. Dudley’s dochter Ashley Charmae verzorgt met haar prachtige stem een mooi stempel op de song. Titelsong Guitar Kingdom doet wat mij betreft de titel eer aan. De song Favorite Things is een lekker rockende stamper met heerlijke riffs en ook nu weer een prachtige solo.

Het akoestische Darkest Night laat een heel ander geluid horen, zowel qua gitaarspel als in de manier van zingen, deze song is echt een rustpunt in dit verder vooral rockende album. I Want More (Wild Young Days) is dan ook weer een echte rocker, waarna The Great Beyond ook rockt, maar dan wat langzamer qua tempo. Het album besluit met de enige cover, A Quitter Never Wins van Tinsley Ellis, waarop een heerlijke toetsenpartij te horen is.

Het album ‘Guitar Kingdom’ is wat mij betreft echt een aanrader voor liefhebbers van stevige bluesrock. Dudley Taft en zijn trio doen in deze periode een aantal optredens in ons land, zie hieronder. Ga hen zien!

Tracks:
01. Black And Blues
02. Old School Rocking
03. Oil And Water
04. Still Burning
05. Guitar Kingdom
06. Get Stoned
07. Favorite Things
08. Darkest Night
09. I Want More (Wild Young Days)
10. The Great Beyond
11. A Quitter Never Wins

Muzikanten:
Naast het eerdergenoemde trio, doen er nog meer muzikanten mee op het album.
Voor de volledigheid alle namen:
Dudley Taft: gitaar en zang
Kasey Williams: bas
Alex Dungan: drums (1,2,3,6,8,9)
Nick Owisanka: drums (alle andere songs)
Ashley Charmae: backing vocals (4,5,8)
Andy Smith: keyboards
Walfredo Reyes Jr.: percussie
John Kessler: bas

Concerten
Dudley Taft is met zijn trio momenteel op tournee in Europa, waarbij ze op 27 april (Koningsdag) Kingpop Festival in Vasse aandoen. Hierna spelen ze nog enkele keren in België en Duitsland.

Website: https://www.dudleytaft.com/

Dudley Taft