Review: Dropkick Murphys – This Machine Still Kills Fascists

 

Dropkick Murphys - This Machine Still Kills Fascists

Dropkick Murphys – This Machine Still Kills Fascists
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Dummy Luck Music / PIAS
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Een afdaling naar de diepe spelonken van American Folk

Dropkick Murphys, de voorlopers op gebied van Folk-Punk leveren met ‘This Machine Still Kills Fascists’ een uitstekende hommage aan de grote Woody Guthrie af.

We horen de Murphys op deze plaat voor het eerst volledig in een stripped down setting, geen elektrische instrumenten en zelfs de versterkers werden niet op het stroomnet aangesloten voor de opnames. De kenmerkende kracht waarmee  de heren normaal gesproken hun muziek op ons afvuren is echter behouden, op volle akoestische kracht vooruit zullen we maar zeggen.

De tracks werden gekozen door Nora Guthrie, de dochter van, zij was er van overtuigd dat haar vader wel gecharmeerd zou zijn geweest van de Dropkick Murphys omdat ze heen hoop van haar oude heer in hun weerspiegeld zag.

De opnames voor ‘This Machine Still Kills Fascists’ vonden plaats in The Church Studio in Tulsa. Een studio die zich op slechts een steenworp afstand bevind van de geboortegrond van Woody en het Woody Guthrie Center. De Murphys waren op een ware pelgrimstocht, want ook Okemah ( Guthrie’s oude woonplaats) werd bezocht, om over dezelfde paden te kunnen wandelen. Het effect van deze omgeving resulteerde in bevlogen opname sessies. En de diepe waardering en respect voor de grootmeester is goed hoorbaar. Sterker, de sessies leverden voldoende nummers op om twee albums te kunnen vullen…een volgende release (Vol. 2) staat gepland voor volgend jaar.

Het album is een heerlijke mix van diverse folk stijlen en klinkt daardoor lekker gevarieerd, soms iets steviger en dan weer mooi ingetogen. De samenwerking met Nikki Lane is erg mooi en zal hopelijk  uitgroeien tot een standaard in het live repertoire van de band.

Bij samenwerken met anderen kan er altijd voldoende misgaan, zeker als diegene niet meer onder ons is. Maar op de afsluiter op deze plaat  Dig A Hole horen we Woody zelf en het nummer is één van de hoogtepunten op de plaat. Misschien wel hét hoogtepunt van dit album.

Met teksten die in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw geschreven werden door een man die in 1967 al overleed, en de met respect en liefde doordrongen aanpak wordt er een prachtige spotlight gezet op de vader van de protestsongs.

Tracks:
01. Two 6’s Upside Down
02. Talking Jukebox
03. Ten Times More
04. Never Git Drunk No More, feat Nikki Lane
05. All You Fonies
06. The Last One, feat Evan Felker & Turnpike Troubadours
07. Cadillac, Cadillac
08. Waters Are A’risin
09. Where Trouble Is At
10. Dig A Hole , feat Woody Guthrie

Line-up:
Ken Casey: Lead vocals
Tim Brennan: Guitars,Accordion,piano, tin whistle, vocals
Jeff DaRosa: Guitars,Banjo,Mandolin,Vocals
Matt Kelly: Drums , Percussion,Vocals
James Lynch: Guitars, Vocals
Kevin Rheault: Bass

Website:
https://dropkickmurphys.com/
https://www.woodyguthrie.org/