Review: Drive-By Truckers – Welcome 2 Club XIII

 

Drive-By Truckers - Welcome To Club XIII

Drive-By Truckers – Welcome 2 Club XIII
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: ATO Records
Release: 2022

Tekst: Joop van Rossem

In de jaren voordat ze deel uitmaakten van Drive By Truckers sappelden zanger/gitarist Patterson Hood en zanger/gitarist Mike Cooley in de band Adam’s House Cat, waarmee ze bij tijd en wijle op het podium mochten staan van Club XIII om als voorprogramma te fungeren van wat bekendere coverbands uit de regio.

Het titelnummer van hun nieuwste album brengt de mannen terug naar die tijd dat succes ver weg leek; na een stuk of veertien langspelers is het tij gelukkig gekeerd en zijn we getuige van weer een sterke plaat vol melodieuze Southern- en rootsrock.

De negen nummers werden zoveel mogelijk live in de studio opgenomen waarbij de eerste of tweede take meestal de definitieve bleek te zijn. De aftrap middels het zeven minuten klokkende The Driver is al meteen heel bijzonder: Patterson Hood denkt al praatzingend en ondersteund door vrouwelijke vocalen terug aan de jaren in Muscle Shoals, Alabama.

Het daarop volgende Maria’s Awful Disclosures is een verrukkelijke, typische DBT-rootsrocker, net als Every Single Stories Flameout. Shake And Pine is een stuk ingetogener met Hood in topvorm; dat geldt even zeer voor We Will Never Wake You Up In The Morning.

Dan is er nog het fijne up tempostuk Forged In Hell And Heaven Sent met vocale assistentie van Margo Price, terwijl de laatste tien minuten van de plaat opnieuw het meer ingetogen DBT toont.

‘Welcome To Club XIII’ is een welkome aanvulling voor het toch al niet misselijke DBT-oeuvre !

Tracklist:
01. The Driver
02. Maria’s Awful Disclosures
03. Shake And Pine
04. We Will Never Wake You Up In The Morning
05. Welcome To Club XIII
06. Forged In Hell And Heaven Sent
07. Every Single Storied Flameout
08. Billy Ringo In The Dark
09. Wilder Days

Website: https://www.drivebytruckers.com/