Review: Drive-By Truckers – The Complete Dirty South

 

Drive-By Truckers - The Complete Dirty South

Drive-By Truckers – The Complete Dirty South
Format: 2 CD – Vinyl LP – Digital / Label: New West Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

In 2004 verscheen het album ‘The Dirty South’ van Drive-By Truckers uit Athens, Georgia. Hun vijfde album, dat hun best verkopende album bleek te worden. Een album, dat door de fans ook gezien wordt als het beste album van Drive-By Truckers. Het gaat hier om een concept album over het zuiden van de USA, vol hypocrisie, ironie en tragedie.

Het album is opnieuw uitgebracht maar nu als een dubbelaar met remixes, een andere track volgorde en een aantal nieuwe nummers.

Patterson Hood (zang, gitaar, piano), Mike Cooley (zang, gitaar, banjo), Jason Isbell (zang, gitaar, piano, orgel) en Brad Morgan (drums, percussie) waren in 2004 in topvorm en ik deel de mening, dat dit hun beste album is dan ook volkomen.

De eerste schijf opent met Where The Devil Don’t Stay. Een grimmig snijdend rockend nummer met verbeten gitaarduels en messcherpe hoekige riffs.

In tegenstelling tot de titel is Tornadoes een ingetogen, broeierig deinend nummer met donker snijdend gitaarwerk. Na het rauw pompende The Day John Henry Died volgt het lome en grimmige Puttin’ People On The Moon. Goode’s Field Road heeft een Tom Petty-achtige loomheid en het al even lome Carl Perkins’ Cadillac gaat over de legendarische Sam Phillips (Sun Records).

Danko/Manuel gaat, niet verwonderlijk, over Rick Danko en Richard Manuel van the Band in een landerig groovend eerbetoon.

Schijf twee is al net zo uitstekend als schijf één en opent op een Peaky Blinders- chtige wijze met het donker dreunende The Boys From Alabama, gevolgd door het grimmig riffende The Buford Stick. Never Gonna Change trekt richting het geluid van Lynyrd Skynyrd met heerlijk ongepolijst noisey gitaarwerk. Cottonseed is vervolgens akoestisch en van een indringende breekbaarheid. Lookout Mountain is een loodzware riffer (a la Mountain).

Het album wordt zeer indrukwekkend afgesloten met het zacht deinende Tom Petty-achtige Goddamn Lonely Love.

Het is een zeer goede zaak dat het tot nu toe beste Drive-By Truckers album in een uitgebreide versie te krijgen is.

Tracks:
CD 1:
01.Where The Devil Don’t Stay
02.Tornadoes
03.The Day John Henry Died
04.Puttin’ People On The Moon
05.Goode’s Field Road
06.Carl Perkins’ Cadillac
07.TVA
08.The Sands Of Iwo Jima
09.Danko/Manuel

CD 2:
01.The Boys From Alabama
02.The Buford Stick
03.Never Gonna Change
04.Cottonseed
05.The Great Car Dealer War
06.Daddy’s Cup
07.Lookout Mountain
08.Goddamn Lonely Love

Website: https://www.drivebytruckers.com/