Review: Douglas Avery – Take My Rider

 

Douglas Avery - Take My Rider

Douglas Avery – Take My Rider
Format: CD – Digital / Label: Greenwave Music Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Van bluesfotograaf naar bluesmuzikant! Deze transformatie maakte zanger en harmonicaspeler Douglas Avery uit Los Angeles. Jarenlang was hij een vermaarde fotograaf in de West Coast blues scene en nu vond hij het tijd om zelf eens met een album op de proppen te komen. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn want het debuutalbum van Douglas is een heerlijk bluesalbum geworden.

Geproduceerd door Ralph Carter en met de hulp van Carl Sonny Leyland (piano), Franck Goldwasser (gitaar), Johnny Morgan (drums), Aaron Liddard (saxofoon), Jerome Harper (trombone) en Simon Finck (trompet).

Douglas is als harmonica speler geïnspireerd door artiesten als Magic Dick (J. Geils Band), Paul Butterfield en Alan Wilson (Canned Heat). Zijn stijl van spelen is dan ook zeer intens en ongepolijst. Kermend maar ook vaak hard rauw brullend.

De cover van Billy Boy Arnold’s Bad Luck Blues zet de toon van dit album. Een luie shuffle met de kreunende harmonica van Douglas en de snijdende slide van Franck Goldwasser. Een lekker warm en gemoedelijk nummer. Daarna is Take My Rider een broeierig stuwend nummer met de intieme bluesy zang van Douglas en opnieuw snijdend slidegitaarspel.

De cover van Little Walter´s Just Keep Lovin´ Her is een enthousiast pompende akoestische blues met brullend harmonicawerk. In de energieke boogie Blind Owl Boogie zijn de Canned Heat invloeden duidelijk hoorbaar met vlammend harmonicaspel. How Long Can This Long? klinkt soulvol, mede door de stuwende blazers.

In Good To Me gaat Douglas op de warm groovende funktoer. Leaving Trunk is een soloboogie met Room To Move trekjes. John Mayall’s Sonny Boy, Blow! is vervolgens een losjes swingende blues met zwoegend harmonicaspel. In zowel het zacht stuwende Riding With The Devil als het lome Green Wave, met een dwarrelende fluit, hangt een loom J.J. Cale geluid.

Afgesloten wordt met de intieme jazzy pianoblues Looking Over A Rainbow met heerlijk sprankelend pianospel van Carl Sonny Leyland.

Het debuutalbum van Douglas Avery is een heerlijk oprecht bluesalbum!

Tracks:
01. Bad Luck Blues
02. Take My Rider
03. Malibu Burnin’
04. Just Keep Lovin’ Her
05. Jelly Jelly
06. Blind Owl Boogie
07. How Long Can This Long?
08. Leaving Trunk
09. Good To Me
10. Sonny Boy, Blow!
11. Safety First
12. Riding With The Devil
13. Green Wave
14. Looking Over A Rainbow

Website: https://douglasaverymusic.com/