Review: Doug Paisley – Say What You Like

 

Doug Paisley – Say What You Like

Doug Paisley – Say What You Like
Format: CD – Digital / Label: Outside Music
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Doug Paisley is een in Toronto geboren Canadese singer-songwriter die zo’n 15 jaar actief is in de muziekscene. Hij toerde met de  Amerikaanse singer-songwriter Bonnie Prince Billy (Will Oldham).

Ook trad hij op met de Canadese beeldhouwster Shary Boyle. Terwijl Boyle op de achtergrond haar kunst toelichtte speelde Paisley zijn liedjes. Samen exposeerden zij in 2008 op de Brooklyn Academy of Music. Met Chuck Erlichman trad hij 10 jaar op als het duo Russian Literature waarmee zij een eerbetoon brachten aan de Stanley Brothers. In 2008 verscheen Doug Paisley’s solodebuut ‘Doug Paisley’.

De afgelopen tien jaar schreef Paisley zo’n 250 songs. Met producer en gitarist Afie Jurvanen heeft Paisley hieruit elf songs geselecteerd en samen met een aantal gerenommeerde muzikanten uit Toronto in verschillende studio’s opgenomen. Het resultaat is te horen op het in maart uitgebrachte nieuwe album van Paisley ‘Say What You Like’.

Het titelnummer Say What You Like is een melodieuze uptempo opener en lekker akoestisch gitaarwerk. Het fraai gezongen Sometimes It’s So Easy heeft elementen die me in de verte soms doen denken aan Kenny Rogers & The First Edition. Fraai zijn de gitaarlicks in het vrolijk ‘huppelende’ Wide Open Plain.

Rewrite History is een akoestische countryfolk ballad met lapsteel en duozang met Felicity Williams. In Almost zit halverwege een fraaie gitaarsolo en die zit ook in de countryrocker If I Wanted To.

I Wanted It Too Much is een ingetogen gezongen ballad met harmoniezang van Felicity Williams en met Michael Eckert op steel gitaar. Het tempo gaat daarna omhoog in het licht rockende Make a Double. Na het rustig meanderende You Turned My Life Around wijkt Holy Roller qua lengte duidelijk af van de overige songs. In deze bijna 7½ minuut durende folkballad is alleen de zang en de akoestische gitaar van Paisley en de steel gitaar van Eckert te horen. Old Hometown is een melodieuze afsluiter met Don Kerr op elektrische piano.   

Conclusie:
Say ‘What You Like’ is een aangenaam en prettig in het gehoor liggend luisteralbum.

Tracks:
01. Say What You Like
02. Sometimes It’s So Easy
03. Wide Open Plain
04. Rewrite History
05. Almost
06. If I Wanted To
07. I Wanted It Too Much
08. Make It A Double
09. You Turn My Life Around
10. Holy Roller
11. Old Hometown

Line-up:
Doug Paisley – zang, gitaar
Christine Bougle – gitaren
Michael Eckert – steel gitaar
Afie Jurvanen – gitaren, backing vocals
Don Kerr – drums, elektrische piano, backing vocals
Darcy Yates – bas
Don Rooke – lap steel
Felicity Williams – backing vocals

Website: https://dougpaisley.com/