Review: Doug Deming & The Jewel Tones – Groovin’ At The Groove Now!

 

Doug Deming & The Jewel Tones - Groovin’ At The Groove Now!

Doug Deming & The Jewel Tones – Groovin’ At The Groove Now!
Format: CD – Digital / Label: Endless Blues Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Doug Deming is een zanger-gitarist uit Detroit, die tegenwoordig aan de Gulf Coast in Florida verblijft. Samen met zijn Jewel Tones heeft hij een livealbum uitgebracht, dat opgenomen werd in Atlantis in Basel, Zwitserland.

En dat livealbum klinkt heerlijk! De band (Doug en Andrew Gohman (bas), Zack Pomerleau (drums, harmonica), aangevuld door Terry Hanck (saxofoon), Sax Gordon (saxofoon) en Bill Heid (piano, orgel) laten tijdens het optreden twee kanten horen.

De eerste is de swingende kant. Zoals de soepel swingende instrumentale jumpblues van East Side Hop. Het gitaarspel van Doug is hier donker twangend en elk bandlid krijgt in dit nummer een solospot.

Only Time Will Tell is daarna een lui pompend bluesnummer met schroeiend harmonicaspel van Zack Pomerleau en het al even schroeiende gitaarwerk van Doug. Bloodshot Eyes (o.a. bekend door Wynonie Harris)  krijgt een spetterende stomende versie met lekker scheurend saxwerk.

De intiemere kant van de band is te horen in de deinende blues Put It Down met warm jazzy gitaarspel. Every Night When I Get Home is een intieme zwoele slowblues met een hoog jazz gehalte mede door het sublieme pianospel van Bill Heid.

Hij speelt ook een belangrijke rol in de luie jazzy swinger No Sense. Willie Dixon’s I’m Ready klinkt ongedwongen swingend met heerlijk warm priemend gitaarspel. In Little Walter’s Oh Baby speelt de schurende harmonica van Zack Pomerleau de hoofdrol.

Whisper is de luie ontspannen swingende afsluiter van een heerlijke live registratie van Doug Deming & the Jewel Tones!

Tracks:
01. Introductions
02. East Side Hop
03. Only Time Will Tell
04. Put It Down
05. I’m Ready
06. Oh Baby
07. Every Night When I Get Home
08. Bloodshot Eyes
09. Momma Didn’t Raise No Fool
10. No Sense
11. An Eye For An Eye
12. Whisper

Website: https://dougdeming.com/home