Review: Don Michael Sampson – The Fall Of The Western Sun

 

Don Michael Sampson - The Fall Of The Western Sun

Don Michael Sampson – The Fall Of The Western Sun
Format: CD / Label: Continental Record Services
Release: 2022

Tekst: Bert van Kessel

“Relaxed”is het codewoord voor de nieuwe plaat, zijn elfde, van Don Michael Sampson. In oudere recensies werd hij meerdere malen vergeleken met J.J. Cale maar diens wat hesige stemgeluid heeft hij van zich afgeschud (gestopt met roken?). Maar diens relaxte aanpak heeft hij zich zeker eigen gemaakt, waardoor dit album zonder meer lekker weg  luistert.

De intentie is vanaf het eerste nummer helder: verzamel een groep bevriende muzikanten om je heen, maak plezier in de studio en neem een en ander live op. Het zijn voorwaar geen kleine jongens die Don Michael tot zijn vriendenkring mag rekenen en die hier (weer) acte de presence geven. Een absolute hoofdrol is er voor Ben Keith op pedal steel, maar ook horen we Warren Haynes op gitaar, Michael Rhodes op bas en drumlegendes Don Heffington en Chad Cromwell. Het album werd over een periode van verschillende maanden opgenomen in diverse studios in Los Angeles en Nashville.

Het bekende Americanageluid van Don Michael Sampson is meer dan ooit gestoeld op de country-poot, dus de hoofdrol voor de pedal steel ligt voor de hand. Ook zijn bewondering voor Waylon Jennings komt duidelijk naar voren. De vrolijke, radiovriendelijke opener Rolling Time Train zet meteen de toon van ontspannenheid. Ondanks de maatschappijkritische insteek dartelt het nummer lekker voort, gestuwd door enthousiast slagwerk en een stemmige steel. Meteen al worden de gedreven achtergrondzangeressen geïntroduceerd die op veel nummers een opvallende bijdrage leveren.

De tweede track is  de weemoedige country-ballade Everybody’s Leaving This Old Town, waarin Don Michael Sampson beslist op zijn best is. Wederom excelleert Ben Keith. Het blijmoedige Wedding Song wordt fraai meerstemmig gezongen en wordt gedragen door een Spaanse gitaar.

Na het soepel rockende New Book, dat een rockabillysfeertje heeft met een puntig gitaarsolootje (let op de enthousiaste bijdrage van  de achtergrondzangeressen), komt de  troubadour in Don Michael Sampson naar voren in het solo-projectje Crimson Sparkle of High Wind Wheels, waarin hij slechts gesteund door zijn akoestische gitaar emotioneel verhaalt over het vinden van geluk.

Verscheidene akoestische gitaren schitteren in de pakkende country-ballade Wild Rose Of Florence. Het tempo gaat omhoog in Bad Water, waarin de gedreven vocalen worden geaccentueerd door vernuftige bijdragen op de elektrische gitaar.

Een geslaagde combinatie van pedal steel en dobro geeft veel kleur aan het meerstemmige Stop Those Tears. Weemoed en een huilende pedal steel kenmerken  het escapistische Cast Off The Lines, waarna de intieme afsluiter Sweet Tennessee Nights ons opgewekt uitzwaait.

Mooie liedjes, een fijne stem en prima muzikanten die met veel plezier samenspelen; er valt  veel te genieten op deze puike zomerplaat.

Tracks:
01. Rolling Time Train
02. Everybody’s Leaving This Old Town
03. Wedding Song
04. New Book
05. Crimson Sparkle of High Wind Wheels
06. Wild Rose of Florence
07. Bad Water
08. Stop Those Tears
09. Cast Off The Lines
10. Sweet Tennessee Nights

Website: https://www.donmichaelsampson.com/